Renaissance Universiteit in Almere? | Column Tjeerd Herrema

Uw hoofd staat op vakantie ik weet het, even geen werk of studie. Maar wellicht nu wel tijd voor een hoofdzaak. Almere wil graag na Windesheim en Aereshogeschool ook universitair onderwijs in de stad hebben. Het nieuwe coalitieakkoord zet een 4e Technische Universiteit op het verlanglijstje, maar er zijn al vier technische universiteiten in ons land verenigd in de 4TU, te weten Delft, Twenthe, Eindhoven en Wageningen. Daarvan is Delft met bijna 27.000 studenten verweg de grootste. Rekenen blijft lastig. Het coalitieakkoord zal waarschijnlijk een 5e technische universiteit bedoelen.

De TU’s groeien de laatste jaren als kool, vooral door meer internationale studenten waarvoor Wageningen heel populair is. Een extra technische universiteit is dus zo gek nog niet om de groei op te vangen, maar zo’n nieuw instituut staat (nog) niet op het verlanglijstje in Den Haag. In de onderwijsvisie hoger onderwijs van het rijk staat juist minder concurrentie en meer samenwerken centraal. Een dependance van een bestaande technische universiteit van bijvoorbeeld Wageningen zou dan een kansrijkere strategie zijn. Wageningen zou ook goed bij Flevoland en Almere passen en er bestaat al samenwerking. De investering voor de Floriade hiervoor benutten i.p.v. de Expo van voorbijgaande aard, had de stad een blijvende versterking van de kennisinfrastructuur opgeleverd en Almere ook internationaal op de kaart gezet. Het doet je wel afvragen welke alternatieven in 2012 zijn afgewogen. Nu heeft de gemeente de komende jaren geen geld beschikbaar voor zo’n dependance op haar verlanglijstje.

Anders is er altijd nog de private Renaissance Universiteit, de intellectuele kop op de nieuwe zuil in Nederland gesteund door het wetenschappelijk bureau van Forum met dezelfde naam van de geestelijk vader, emeritus hoogleraar Encyclopedie van de Rechtswetenschap aan de Universiteit van Leiden Prof. dr. Paul Cliteur. Een eigentijdse nieuwe zuil in de geest van de Vrije Universiteit van Abraham Kuyper met dit keer Baudet op het spaarbusje. De basis voor zo’n nieuwe zuil is in Almere al gelegd met de komst van de Renaissance basisschool. Met Forum als grootste fractie in de Staten van Flevoland en PVV en Forum samen in Almere de grootste fractie met 7 zetels in de gemeenteraad van Almere, heeft Almere goede papieren voor deze Renaissance Universiteit. Met gegarandeerd een hoogleraarschap voor Wilders en Baudet als ook hun houdbaarheidsdatum in de politiek voorbij is.

Geschreven door