Als kapiteins het schip verlaten, blijft een raadsenquête over! | Column Tjeerd Herrema

Column Tjeerd Herrema
Opnieuw verlaat een hoofdrolspeler afgelopen jaren het Floriade toneel. Martijn Rengelink, lid van de directie van Almere verantwoordelijk voor de ruimtelijke sector, inclusief de Floriade. Dat laatste heeft hij op zijn nieuwe Linkdinprofiel als zzp-er onder de weinig creatieve naam Bureau Rengelink vergeten te vermelden.


Geheel vrijwillig begint hij niet aan zijn ’nieuwe uitdaging’, zijn poging opnieuw veilig intern door te schuiven mislukte. Hij was eerder baas van het Sociaal Domein en schoof begin 2018 door naar het Ruimtelijk Domein ondanks een stevig negatief advies van het begeleidende selectiebureau. De meerderheid van het college durfde hier niet in mee te gaan of had er zelf belang bij dat hij vertrok uit het Sociaal Domein. Een voor Almere hoogst ongebruikelijke openbare aantekening van een tegenstem was het enige middel om tegen de gang van zaken te protesteren, wat mij ook het recht geeft dit nu toe te lichten. De Ruimtelijke Sector heeft het geweten. De woonproductie kelderde in Almere afgelopen jaren met vorig jaar maar 58% van de doelstelling van 2500 nieuwe woningen. Ook liep Almere als enige grote stad miljoenen rijkssubsidie mis bij meerdere rondes Woonversnelling & Betaalbaarheid. Het door de landelijke fracties van D66 en CDA opnieuw geagendeerde Pampus en de IJmeerverbinding kon hij niet omzetten in een effectieve lobby om het in het regeerakkoord geregeld te krijgen zoals oud-burgemeester Weerwind de stad beloofd had. Het Noorden lukte dat wel met de Lelylijn. Vreemdgenoeg heeft hij nu wel als startopdracht meegekregen om de verstedelijkings afspraken met het Rijk te regelen.

Als directeur verantwoordelijk voor de Floriade draaide hij de eigen interne zelfstandige gemeentelijke organisatie de nek om die juist meerdere malen extern was aanbevolen om meer snelheid te maken. Het leidde tot nog meer wisseling van de gemeentelijke aansturing in een cruciale fase van de Floriade met het vertrek van de capabele Remco Schnieders eind 2020 die vanaf 2016 een stabiele factor was en met bijvoorbeeld een rechtsgeldig complex bestemmingsplan binnen 2 jaar snelheid wist te maken. Maar Rengelink trok toch intern de macht en zeggenschap naar zich toe. Waar die macht mede toe geleid heeft weten we inmiddels. In drie jaar tijd sprongen bijna alle stoplichten op rood en werd toch doorgereden.

Verantwoording afleggen hoort onlosmakelijk bij verantwoordelijkheid dragen. Die taak ligt in eerste instantie bij de politiek verantwoordelijken, maar we weten allemaal dat ambtelijke macht groot is. Helemaal als politici hun oren teveel naar ambtenaren laten hangen in plaats van naar de maatschappij. Als steeds meer spelers het schip verlaten rest alleen een raadsenquête waarin ook oud politici (ook ik) én ambtenaren onder ede verantwoording afleggen en waarin lessen trekken centraal staat. Verwacht daar niet alles van want dat proces kan ook snel partijpolitiek worden, maar het is het krachtigste wapen dat de raad heeft. Het is tevens een middel om nieuwe bruggen te bouwen in een diepe loopgravenoorlog, zowel in de politiek als in de stad. Welke raadsfractie kan daar nu tegen zijn? Welke fractie is nu tegen waarheidsvinding, lessen trekken en bruggen bouwen?

Martijn Rengelink ik wens je veel succes met je nieuwe uitdaging, wel even die Floriade toevoegen aan je c.v., toch niet iets om je voor te schamen?

Geschreven door