Weinig doen maar veel beloven… | Column Ton Theunis

Woensdag, morgen dus, is weer zo’n dag van uw democratisch gewicht. U mag morgen stemmen voor de Provinciale Staten. Meebepalen wie in het provinciale bestuur van Flevoland komt te zitten en wie er de zeggenschap over krijgt de komende vier jaar.

U beslist daardoor tegelijkertijd mee hoe de zetelverdeling in de Eerste Kamer er uit gaat zien. En dáárom ziet u al die landelijke politici opeens op de markt, in uw wijk, maar vooral in praatprogramma’s op de televisie. En ze komen weer wat beloven. Heel wat…

Want woensdag wordt de ‘Woondeal’ ondertekend. Dat is een plan van minister Hugo de Jonge waar woningcorporaties, projectontwikkelaars, de provincie én gemeentes hun hanenpoot onder moeten zetten. Ja, Hugo. Eerst had hij verstand van volksgezondheid en veroorzaakte de meest ernstige scheuring in de Nederlandse bevolking sinds de Hoekse en Kabeljauwse twisten. Nu heeft hij verstand van woningbouw…

Het gaat vooral om de MRA, de Metropool Regio Amsterdam. De begerige ogen van Hugo kijken vooral naar Almere en Lelystad. Daar moeten maar liefst 171.200 woningen worden gebouwd, wil Hugo. In een tempo van 500 per week!

En dertig procent moet bestaan uit ‘betaalbare woningen’. Huizen met een huurprijs tot € 1.000,- en een koopprijs tot € 355.000,-. Minima? Betaalbaar? Op welke planeet leeft die man?

En dat in Almere? Als we hier, in dé groeistad van Nederland, ergens ook maar één flatgebouw willen neerzetten, regent het protesten van de SP en de PvdD omdat er een boom om moet worden gehakt en van burgers die hun uitzicht verpest zien. Zo’n bouwproject vergt jaren, Hugo. En dan zit er nog geen spade in de grond.

En kijk, dat vinden de deskundigen ook. De Almeerse en Lelystadse woningcorporaties weigeren die ‘Woondeal’ morgen te ondertekenen. Net als de Amsterdamse Federatie van Woningbouwcorporaties (AFWC). ‘Onrealistisch,’ is hun conclusie.

Ook veel projectontwikkelaars, verenigd in de NEPROM, zien het niet zitten. ‘We gaan dat gewoon niet halen.’

De grond is te duur, er zijn geen bouwvakkers, de materiaalprijzen zijn de lucht in geschoten.

Maar de deskundigen weten ook iets anders, al zullen ze dat nooit zeggen want je wilt geen overheidsopdrachten mislopen, natuurlijk. Het is niet alleen onrealistisch, het is gewoon niet waar.

Het is morgen immers verkiezingsdag, dus dat die ondertekening daarmee samenvalt, kan bijna geen toeval zijn. Alle camera’s even op Hugo, mensen! Zijn CDA gaat één van de grootste ergernissen van onze jaren met één pennenstreek oplossen: de woningnood.

En terwijl vrijwel iedereen die er verstand van heeft ‘kan niet’ roept, gaat het feestje morgen gewoon door.

Terwijl veel van de beoogde medestanders afhaken, wordt het Hugo’s podium gewoon opgetuigd. Dan weet je dat het niet om de woningnood gaat…

Dus morgen gaat u stemmen. Als iemand met blauwe, krokodillenlederen schoenen u buiten, voor de deur van het stembureau, nog een woning zou beloven, trapte u er vast niet in. Trap er ook nu niet in.

Weinig doen maar veel beloven, doen een gek in alles geloven.

Denk eerst na, maar ga wel stemmen!

Tonm Theunis is fractie assistent van APOPA

Geschreven door