Môgge Almere… | Column Ton Theunis

‘Dat moet u de VVD vragen…’

Ik moest vanmiddag opeens denken aan november vorig jaar. Inderdaad, het begon wat kouder te worden. En Matthijs van Nieuwkerk viel niet, nee hij lázerde van zijn voetstuk. Iemand opperde om met paintball-geweren wolven te verjagen als ze te dichtbij komen en nadat we daarover uitgelachen waren, werden Chinese restaurants wettelijk verplicht om te proberen hun koks eerst in Nederland te werven. Vader Abraham overleed en in Staphorst liep de ruzie over Zwarte Piet compleet uit de klauwen. Maar ondertussen…

…zat de VVD in een dikke vette crisis, want de leden pikten het niet meer. De enorme aanwas van vluchtelingen maakte dat die in koude tenten in het gras van Ter Apel moesten verblijven en Nederlandse gemeenten werden ‘aangewezen’ om ze (verplicht) op te vangen.

Onder de VVD-aanhang klonken de protesten tegen dat beleid steeds heviger en toen gebeurde met de eigen leden wat een flink deel van de Nederlandse bevolking al jaren ondervond.

Mark kwam het sussen. Hij kwam zijn eigen achterban op een partijcongres vertellen dat ‘we niet anders konden’, máár… …dat als we nú die vluchtelingen zouden opvangen hij zou zorgen dat de toestroom zou worden verminderd. Echt, heus, cross my heart, erewoord, belofte maakt schuld, ga ik doen, mag u mij op aanspreken, ik vergeet het echt niet, deze keer…

Wij, het volk, kennen dat van Mark. Weinig doen maar veel beloven, doen een gek in alles geloven.

Maar de VVD-aanhang stak braaf het groene kaartje omhoog en

bezworen was de crisis, terug was het geloof in de leider van ons ‘gáve landje’. Hoewel er onder die VVD-leden toch ook waren die zich bij de uitgang wel voor een draaiende camera afvroegen hoe Mark die toestroom dan zou gaan indammen.

De rest van Nederland weet allang wat die beloftes van Mark waard zijn. De toeslagenouders moeten nog minstens vijf jaar wachten ‘tot er zicht is op enige vergoeding’ van hun leed. De Groningers wachten al decennia en de zoveelste excuses van afgelopen week zijn inmiddels aan dovemansoren gericht; ze geloven het allemaal wel, daar in het noorden. De boeren weten allang dat ze knollen voor citroenen verkocht krijgen door dit kabinet. En ook het CDA weet wat het betekent als Mark zegt dat ‘2035’ bespreekbaar is…

Alleen de VVD-aanhang stonk er nog met open ogen in. Want Mark beloofde, mits wij voor opvangplekken zouden zorgen voor die arme mensen in Ter Apel, dat hij dan zou zorgen dat er niet nóg meer Nederland binnen zouden komen. Of in elk geval veel minder. Of zoiets. Enfin, het gemor hield op. Men dronk een glas, at een bitterbal, en met de herrie gesust in elk geval, deed men een plas, werd het rustig alras en alles bleef zoals het was.

Dat werkelijk ie-der-een in Nederland zich verbijsterd afvroeg hoe Mark dat dacht te gaan doen met die toestroom zonder de grenzen dicht te doen, maakte niet uit. Hij mocht van zijn fans blijven als grote leider. Hermansje werd niet naar huis gestuurd. Eric van der Burg deed het fan-tas-tisch!

Vanmorgen stond het in de krant. De toestroom stroomt dit jaar nóg harder. En ook mensen die hier helemaal niet mogen komen maar in ItaIië horen te verblijven, mogen van de EU zelfs niet meer worden teruggestuurd. Volgend jaar verwachten we er nog meer.

Eric zegt nu zelf ook dat hij zich toch wel grote zorgen maakt. Eric die Almere al extra asielzoekers oplegde. En die ons daarnaast een paar honderd ‘veilige landers’ door onze strot en in onze mik wil duwen omdat zelfs zijn vriendin Halsema die niet meer de baas kan.

Eric van den Burg is bezorgd. Want het gaat fout. Van Marks mooie woorden en plechtige beloften aan zijn eigen VVD-achterban is geen moer waargemaakt.

En die aanhang? Roert die zich? Spreekt die zich uit? Spreekt die schande van de zoveelste loze belofte van haar leidsman? Komt ze bijeen om hem deze keer toch echt te laten zien dat de maat overvol is?

Geen woord. He-le-maal niets! Want met de laatste peilingen op het netvlies is glashard liegen maar ook stoïcijns ontkennen blijkbaar algemeen aanvaard liberalisme geworden. Inmiddels moeten er toch steeds meer stiekem BBB gaan stemmen want die is groter dan de VVD.

‘Maar wat zijn nou peilingen?’ roept Mark dan monter vanaf de brug van zijn zinkend schip.

Voor het feit dat hij die aanwas van vluchtelingen niet heeft beteugeld, moet natuurlijk wel worden betaald. Er wordt € 8.700.000.000,- extra(!) voor uitgetrokken, zodat de teller van de staat#kas op weer € 14.200.000.000,- minder komt te staan. Dit jaar. Voor zeventigduizend mensen. En dat aantal wordt per jaar groter, vreest het ministerie.

Inmiddels heeft Marks hartsvriendin Sigrid laten weten dat mensen met een beperking weer een eigen bijdrage voor de WMO moeten gaan betalen…

Want geld moet ergens vandaan komen, dat weet elke VVD’er. Het moet toch echt ergens worden verdiend. Maar wat doe je als de koek echt op is?

Als Robbie Jetten niet € 24.000.000.000,- maar € 50.000.000.000,- aan het klimaat en groene energie mag uitgeven en, ‘om de natuur te redden’, na Flevoland en het IJsselmeer de hele Noordzee vol windmolens zet? 

Dan gaan alle verkeersboetes in Nederland vanaf nu met tien procent omhoog. Net als alle bestuursrechterlijke. Dus zelfs Tata-Steel betaalt straks een ietsiepietsie mee voor de vluchtelingen uit Pakistan. Ik zou het ze maar niet vertellen…

En Eric? Wat vindt die ervan dat ‘zijn’ Mark de achterban een kletskoek- en leuterverhaal heeft verkocht?

Letterlijke reactie:  “Hoe de VVD erbij zit, moet u aan de VVD vragen”, zegt VVD-staatssecretaris Van der Burg.

Nou, VVD? Hoeveel keer gaat die Rutte-kruik van jullie nog te water? Gaan jullie weer snel een partijcongres bijeen roepen?  Sturen jullie die jokkebrok eindelijk eens de laan uit? En doe dan Eric ook maar, want daar hadden we in Almere al eerder schoon genoeg van.

Wedden van niet? Jullie geloven het inmiddels wel, hè? Net als wij allen al heel wat langer, vermoed ik zomaar. Maar jullie hebben vast weer alleen een groen kaartje uitgereikt gekregen bij de ingang…

Ton Theunis is schrijver, Columnist bij Omroep Almere en fractie assistent bij APOPA

Geschreven door