BTW, ja of nee… | Column Ton Theunis

Aan alles wat verkocht wordt in ons land, verdient de staat geld. Dat noemen we Belasting over Toegevoegde Waarde, oftewel BTW. De naam zelf is al een verhulling van de waarheid, want het enige dat hier wordt toegevoegd, is de belasting zelf.

Nee, geen angst. Ik ga u niet vermoeien met een monoloog over belastingtarieven. Maar als iets bij onze overheid al gek begint, weet u nu al dat het nog veel gekker eindigt…

Nou is belasting op producten letterlijk zo oud als de weg naar Rome. Daar flikten de keizers dat al.

Nederland begon er in 1934 mee, maar het heeft nog tot 1969 geduurd voordat de BTW in ons land in een wet werd vastgelegd. Toen was die nog 18%, trouwens. Vandaag de dag wordt meestal het algemene tarief geheven (21%).

Maar daarnaast heft de bende van Kaag 9%, het lage tarief, over levensmiddelen en boeken.

En dan nu, excuses voor de eerdere saaie kost, de hamvraag met betrekking tot het vega-probleem.

Weet u het nog? Groenten en fruit zouden vrij van BTW worden, want dan gaat u gezonder leven en minder snel dood. Als u tenminste voor 2030 uw auto hebt ingeleverd, niet meer vliegt, niet meer rookt, niet meer drinkt, uw verwarming uitzet en uw huis inlevert bij de bank. Want anders stijgt de zeespiegel en stikt u.

Dus eet meer groenten en eet meer fruit. Vroeger moest je drie glazen melk per dag drinken van de regering maar nu is dat een halsmisdrijf geworden.

Enfin, de hamvraag. Wat is groente en wat is fruit? Daarover buigen ambtenaren zich al meer dan een jaar of wat. Want als je niet weet wat het is, kun je het ook niet op nul zetten, dat snapt iedereen. Zijn sperziebonen in een potje ook groente? Is de kers in de appelmoes van Van Der Valk ook fruit? Een chocoladereep met frambozenvulling is fruitig en hoe zit het met Fristi? Problemen, problemen, problemen.

Toen zei Mark ook nog dat ananas niet op een pizza hoort en waren de rapen (wel 9% BTW) pas echt gaar.

En wat met, bijvoorbeeld konijnenvoer dat wel onder lage BTW valt, terwijl over caviavoer de volle mep betaald moet worden, “omdat cavia’s – in Nederland – niet gegeten worden.”

Op de dierenmarkt in Wuhan gaat caviavoer dus vermoedelijk tegen 9% BTW over en een vleermuis tegen nultarief onder de toonbank door.

Ze komen er niet uit, maar vorige week maakte D66, de partij die het over weinig anders meer heeft in de Tweede Kamer dan over aan seks(e) gerelateerde zaken of al dan niet vrijwillig doodgaan voor of na 2030, het over verlaging van de BTW op… sperma!

Ja, écht! Ik dacht eerst dat het over het zaad van Stier Herman ging, maar nee, het ging over menselijk sperma. Van mannen dus! Dat wordt in klinieken en ziekenhuizen gretig in potjes gespoten en dan ingevroren. En daar heft de Belastingdienst dus 21% BTW over! Nou, Jan Paternotte verzet zich te vuur en te zwaard tegen deze misstand. Die BTW is veel te hoog voor al die vrouwen met een laag inkomen die tóch een kindje willen. Geen wonder dat die zich uit pure wanhoop tot Jeukende Jonathan wenden. Daar moét iets aan worden gedaan, voorzitter! En Jan is dan niet bang om de voortrekkersrol op zich te nemen.

Dus terwijl het land van crisis naar crisis struikelt en er niets wordt opgelost, heeft D66 weer een grote misstand ontdekt om zich druk over te maken. Daarom denk ik graag mee, want de oplossing ligt niet in maar voor de hand.

Denkt u even aan dat konijn en die cavia. D66 moet gewoon stellen dat sperma in feite voedsel is dat ertoe dient om hongerige vrouwen te verzadigen. Het is voedsel! Op welke wijze dan ook.

Vieze films, parenclubs en schoolboekjes genoeg waaruit dat tegenwoordig blijkt.

Kan daarom veel makkelijker naar 9% dan groente en fruit want in Fristi zit het niet. Zo wordt het ooit zelfs nog eens 0 %.

Dan heeft ook niemand die rijdende rukker meer nodig.

Zo! Probleem opgelost, meneer Paternotte. U kunt weer gewoon gaan vasthouden aan 2030…

Ton Theunis publiceert diverse keren per week een column en is fractie assistent bij APOPA

Geschreven door