Column | Het komt goed | Aswan Shams

Van de redactie Nieuwe Nederlanders – Aswan Shams , Jemenitische schrijver en journaliste

De glimlach van de Nederlander, zijn optimisme, zijn passie voor het leven en zijn focus op de heldere kanten om hem heen zijn enkele van de meest opvallende dingen voor elke nieuwkomer in Nederland. Hier hoor je vaak de uitdrukking “Het komt goed”, wat betekent “Alles    zal beter gaan “. Dit zijn niet alleen woorden om de sfeer te verlichten en emotionele steun te bieden, maar een levensfilosofie die diep geworteld is in deze samenleving en deel uitmaakt van een cultuur gebaseerd op positief denken en het zoeken naar oplossingen.

Voor mij, als journalist afkomstig uit Jemen, waar oorlogen en voortdurende crises ons dwingen te leven te midden van voornamelijk slecht nieuws, was deze uitdrukking een troost die ik even kon geloven. Maar al snel brengen de complexe gebeurtenissen me terug naar het beginpunt.

In onze Arabische cultuur zeggen we bijvoorbeeld “De mooiste dagen moeten nog komen” en “Wees optimistisch over het goede en je zult het vinden”, maar om vele redenen houden we ons hier vaak niet aan in onze manier van denken, en vinden we het moeilijk om deze concepten praktisch toe te passen.

Optimisme in Nederland is niet alleen verbonden aan economische en politieke stabiliteit, maar is het resultaat van een geïntegreerde cultuur. Bovenaan deze cultuur staat een onderwijssysteem dat van jongs af aan kritisch en positief denken aanmoedigt. Ook spelen het gezondheidszorgsysteem en de sociale voorzieningen een grote rol in het verminderen van dagelijkse stress, waarbij de zorgen over de toekomst en haar verrassingen aan de staat en haar diensten worden overgelaten. De waardering van de Nederlanders voor de natuur, het milieu en buitenactiviteiten draagt bij aan hun psychisch welzijn, naast gemeenschapssteun en vrijwilligerswerk die het gevoel van verbondenheid, veiligheid en samenwerking versterken.

Bewijzen om ons heen tonen aan dat tirannieke en corrupte systemen mensen niet alleen economisch, politiek en educatief vernietigen, maar hen ook psychologisch verslagen, ontmoedigd en omringd door negatieve gedachten en catastrofale scenario’s achterlaten, door de ernst van wat zij hebben meegemaakt. Toch lijken de kansen op verandering en voortzetting van het leven niet mogelijk zonder positief denken en het vinden van oplossingen vanuit het hart van de nederlagen, en het proberen na elke mislukking.

Theoretisch zal het niet gemakkelijk zijn, maar we zullen geen troost vinden om onszelf en degenen om ons heen in hun crises gerust te stellen, behalve door echt geloof dat het beste nog moet komen en “Het komt goed”.

Geschreven door