Boek geeft helden van Verzetswijk een gezicht

Met hun boek over de straatnamen van Verzetswijk hebben de schrijvers twee pikante geschiedenissen naar boven gehaald. Richard Schuurman en Marco Penninkhof (foto) memoreren dat de naamgeving in het Bos der Onverzettelijken tot twee keer toe aanleiding gaf tot pijnlijke conflicten.

De verhalen staan in het donderdag gepresenteerde boek ‘Gezichten van Verzetswijk Almere. Het bevat uitdiepende bijzonderheden over negentien verzetshelden uit de Tweede Wereldoorlog die door de bezetter werden omgebracht. Ook de historische straatnamen zoals Radio Oranjelaan worden behandeld.

Schuurman en Penninkhof diepten uit archieven de verwikkelingen rond de naamgeving op. De eerste dateert van 1981 toen de Naamgevingscommissie van de gemeente zich verzette tegen het vernoemen van verzetsstrijder Hannie Schaft in het park langs de Vrijheidsdreef. De vermoorde vrouw was voorgedragen door raadslid Jan van der Pijll van de CPN.

De commissie hield vast aan het idee Almeerse parken naar vorstinnen te noemen. Juliana zou daar aan de beurt zijn. Landdrost Han Lammers besloot daarvan af te wijken.

Tien jaar later riepen ook verschillende paden in het herdenkingsbos bezwaren op. Namen als Razzia’s-pad en Concentratiekampen vonden geen genade. Ook uit Joodse kring klonken klachten. Besloten werd het woord ‘pad’ niet aan de omstreden namen te koppelen. Het waren niet langer officiële straatnamen en daarmee verstomden de protesten.

In het grootste deel van het boek worden de verzetsdaden van mensen als Walraven van Hall en Samuel Esmeijer beschreven. Burgemeester Van der Loo nam donderdag het eerste exemplaar in ontvangst. Het boek ligt in plaatselijke boekwinkels en bij Primera in Parkwijk waar veel bewoners van Verzetswijk winkelen.

Geschreven door