In Almere start deze week de proef met de nieuwe OV-pas. Tweehonderd reizigers testen of het gebruik van de OV-pas soepel en simpel verloopt. De OV-pas en het al ingevoerde in- en uitchecken met de betaalpas vormen samen OVpay, dat op termijn de OV-chipkaart gaat vervangen. Voorlopig blijft de OV-chipkaart nog geldig.
De proef wordt gehouden onder reizigers in de allGo-bussen van Keolis. Het aantal deelnemers wordt de komende weken stapsgewijs uitgebreid naar 1000. Reizigers die zich voor die volgende fase van de proef willen aanmelden, kunnen dat doen op de website van allGo: www.allgobus.nl/OV-pas.
Net als eerder bij de introductie van de betaalpas wordt de OV-pas eerst uitvoerig getest door reizigers, voordat deze later dit jaar landelijk wordt geïntroduceerd. Eerder vond in 2024 al een proef plaats met de OV-pas in Almere. Sindsdien is in de opzet van de OV-pas het een en ander veranderd. Daarom is nu een nieuwe proef nodig.
Voor de overstap van de OV-chipkaart naar OVpay zijn meerdere aanleidingen. Sinds de introductie van de OV-chipkaart in 2007 is veel veranderd: contactloos betalen en smartphones bestonden nog niet. OVpay introduceert deze moderne betaalvormen in het OV. Daarnaast is de techniek achter de OV-chipkaart aan vervanging toe en biedt OVpay meer mogelijkheden voor toekomstige innovaties in het betalen voor het openbaar vervoer.
De nieuwe OV-pas is gekoppeld aan een online account dat reizigers diverse voordelen biedt. Saldo en reisproducten kunnen eenvoudig online worden beheerd, waardoor opladen bij een automaat niet meer nodig is. Omdat gebruiksvriendelijkheid bij OVpay voorop staat, wordt het gebruik van OVpay zo soepel en simpel mogelijk gemaakt. De proef moet duidelijk maken of de reizigers dat ook in de praktijk zo ervaren.
De nieuwe OV-pas wordt net als de OV-chipkaart uitgegeven door Translink en verschijnt in twee varianten. Een plastic variant van € 6 (adviesprijs) en later een digitale versie van € 3 euro (adviesprijs), beide met een geldigheidsduur van vijf jaar. Met de komst van de OV-pas kunnen reizigers straks kiezen hoe ze betalen met OVpay: met een betaalpas of met de OV-pas. Reizigers die op rekening reizen of gebruik maken van het studentenreisproduct kunnen niet met een betaalpas inchecken en hebben daarom een OV-pas nodig.
Over OVpay
OVpay is een initiatief van alle OV-bedrijven in Nederland (Arriva, EBS, GVB, HTM, Keolis, NS, Qbuzz, RET, Transdev) en Translink. Er wordt daarvoor onder meer samengewerkt met overheden, banken, OV-autoriteiten en reizigers- en belangenorganisaties.