Influencers Dave en Hoedemans | Column Frits Huis

Het RIVM wil jonge influencers inzetten om hun generatiegenoten er van te overtuigen zich aan de Coronaregels te houden. Er zijn namelijk teveel jonge menschen die zich van God noch gebod ook maar iets aantrekken. Wellicht denken zij dat het bij een tweede Coronagolf om een nieuw type Volkswagen gaat. Vandaar het inschakelen van influencers.

Bij Op1 zat een aantal van hen aan tafel. De belangrijkste aanwezige influencer (ik meen iets van ruim 570.000 volgers) was Dave Roelvink, de zoon van zanger/politicoloog Dries, exponent van het Nieuwe Denken Met Een Leeg Hoofd. Al vlot kwam de aap uit de mouw: van Dave hoeven we niets te verwachten. Hij ontpopte zich als wereldkampioen drogredeneren. Als je wel in een vliegtuig naast elkaar mag zitten, wat stelt dan die anderhalve meter afstand houden voor? Dus: als een treinongeluk gebeurt bij een onbewaakte spoorwegovergang, kun je net zo goed alle bewaakte spoorwegovergangen opheffen. Dave zag er overigens gelikt uit.

Zijn polo stond net wijd genoeg open om ons een blik te gunnen op een oerwoud aan tattoos. Voor Dave hebben ze allemaal hun eigen betekenis, las ik. Op zijn borst zag ik tekeningetjes die hem ongetwijfeld zijn verkocht als een belangrijke spreuk van een Griekse filosoof. Misschien heeft de tatoozetter Dave wijsgemaakt dat het om Hemorroidis gaat. Loopt-ie mooi met een aambei onder zijn polo.Hoe het ook zij, Dave bleek het wel eens te zijn met zijn volgers, die het op hun beurt ongetwijfeld ook helemaal met hem eens zijn. Daar schieten we dus niets mee op, dames en heren van het RIVM.Aan de Op1 tafel zat ook een jonge man met een Jimi Hendrix hoed. Hij heeft minder volgers dan Dave, maar toch altijd nog boven de honderdduizend.

Hoedemans presenteerde zich als een diepzinnig denker. Zijn moeder had hem geleerd dat aan elk verhaal twee kanten zitten. Ik stel mij dit voor: petje (die hoed had hij toen nog niet) komt thuis van school en zegt tegen zijn moeder: “Mam, we hadden zo’n interessante les vandaag. Over de relativiteitstheorie van Alfred Einstein.” Moeder zegt: ‘Da’s mooi, maar denk er om, aan elk verhaal zitten twee kanten.”Coronagezant Feike Sybesma zat met een stalen gezicht naar de onzinpraat van Dave en Hoedemans te luisteren. Hij zei dat zij – uiteraard – het volste recht hadden om hun mening uit te dragen. Maar of ze misschien aan de belangen van hun vaders, moeders, opa’s en oma’s wilden denken. Hoedemans hield zich in, zei niet dat ook aan dat verhaal twee kanten zitten.

Ik hoorde Feike Sybesma denken: straks even het RIVM bellen met het advies om deze twee leeghoofden van de lijst te schrappen.

Geschreven door