Het verzet van rechts | Column Frits Huis

Twee luile bollen met een spandoek, daarop de tekst ‘Geen moskee in onze straat’… Zie hier de demonstratie van Rechts in Verzet, die vrijdagmiddag voor een moskee in de Staatsliedenwijk te Almere werd gehouden. De demonstranten stonden in de verkeerde straat, want zij wonen daar niet, maar een kniesoor die daar op let. Opmerkelijk detail: de demonstratie vond plaats in de Clemenceaustraat, genoemd naar de Franse vrijdenker die tijdens zijn opvoeding bewust buiten elke religieuze stroming werd gehouden.

Het verzet richtte zich tegen de versterkte gebedsoproep die sinds kort elke vrijdag uit die moskee is te horen. De wet staat de Azan niet in de weg, maar je kunt de vraag stellen of de versterkte gebedsoproep bijdraagt aan de integratie.

Rechts gebruikt graag het woord verzet. De PVV is er gek op. Kom in verzet! Waartegen? Eh, nou eh, tegen de dreigende islamisering van Nederland. O, vandaar. Nee, dat is hard nodig, want maar liefst 5 procent van de Nederlanders is moslim (in Almere 8 procent) dus reken maar uit. Op de website van de PVV Almere staat een onlangs geplaatst bericht waarin wordt betoogd dat wij op het punt staan onze identiteit en daarmee onze beschaving aan de islam te verliezen. Fractievoorzitter Toon van Dijk roept het al tien jaar in de raad van Almere. De machtsovername wil maar niet plaatsvinden. Misschien wel omdat er veel meer PVV’ers zijn dan moslims. Of zou het iets te maken hebben met het feit dat inmiddels meer dan 50 procent van de Nederlanders van zijn/haar geloof is gevallen? Hoe het ook zij, de geschiedenis herhaalt zich. Een grote groep richt zich op een relatief kleine groep, die ervan wordt beschuldigd de hele wereld te willen overnemen.

Feiten en cijfers maken Rechts niet uit. In verzet moeten we. Als jongens en meiden van stavast. Frau Zwagerman, Herr Wilders. Waar de blanke top der duinen enzovoort. En we schromen niet ons als grote leiders van het naoorlogs verzet te spiegelen aan de echte verzetshelden, die tijdens de bezetting opstonden tegen het Rechts dat onze bevolking toen terroriseerde. Zoals Bernard IJzerdraat, oprichter van de eerste verzetsgroep, De Geuzen, die in 1941 op de Waalsdorpervlakte werd gefusilleerd.

In de Clemenceaustraat kwam het gelukkig niet zover. Er was een hele politiemacht ingezet om die twee luilebollen met hun spandoek te beschermen. Want zo zijn wij Nederlanders dan ook wel weer.

Het schijnt dat een van de demonstranten een bekeuring heeft gekregen. Het is een gerucht hoor, maar naar verluidt zou hij een politiepaard hebben uitgelachen.

Rapaille.

Geschreven door