Steunpakket voor zelfstandig ondernemers verlengd tot 1 juli 2021

Om ondernemers te helpen, die in de knel komen door de coronacrisis, is door de rijksoverheid een tijdelijke regeling ingesteld. Deze regeling is een keer verlengd en geldt tot 1 oktober. Omdat de situatie rond het COVID-19 virus nog niet is veranderd, heeft het Kabinet ook voor de periode na 1 oktober een steunpakket samengesteld. 

Ondernemers die de tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo 3) willen aanvragen of verlengen, kunnen dit vanaf 1 oktober 2020 doen. Dan komen de digitale formulieren voor de nieuwe aanvraag en de verlengingsaanvraag voor ondernemers die wonen in Flevoland beschikbaar via de website van het Zelfstandigenloket Flevoland.

Net als bij tozo 2 telt ook bij tozo 3 het inkomen van de partner mee voor het bepalen van de hoogte van de aanvullende uitkering. Het Kabinet wilde eerder ook de toets op beschikbare geldmiddelen invoeren, maar dat gebeurt voorlopig niet.

Voor wie?

Ondernemers komen in aanmerking voor de Tozo wanneer ze voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Als de verwachting is dat het inkomen uit het bedrijf en overige inkomsten minder zal zijn dan het sociaal minimum als gevolg van de coronacrisis;
  • Ouder dan 18 jaar en nog geen AOW. (indien AOW dan is een aanvraag krediet TOZO mogelijk)
  • Woonachtig in Nederland en in bezit van een geldige verblijfsvergunning.
  • Voldoen aan de wettelijke gestelde eisen voor de uitoefening van een eigen bedrijf, waaronder ingeschreven staan in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.
  • Gestart met de onderneming voor 17 maart 2020 en minimaal 23,5 uur per week in het bedrijf werkt (minimaal 1225 uur per jaar).  Uren voor administratie en acquisitie vallen hier ook onder.
  • De rechtsvorm moet een eenmanszaak, V.O.F / maatschap, B.V. (meer dan 50% van de aandelen) zijn.

Welke gegevens?

Voor het indienen van de aanvraag via de website van het Zelfstandigenloket Flevoland zijn de DigiD gegevens van de aanvrager van belang. Net als alle benodigde gegevens, zoals:

  • Kopie ID bewijs en/of verblijfsvergunning, inclusief de achterkant met BSN (Burgerservicenummer), of kopie paspoort. Bij samenwonenden ook de gegevens en het ID-bewijs van de partner.
  • Kopie bankpas of laatste bankafschrift.
  • Voor de aanvraag van een krediet zijn ook de laatst bekende omzetcijfers nodig,  een kopie bankafschrift en een overzicht van de financiële verplichtingen van het bedrijf.

Wat verandert er?

Net als bij Tozo 2 is een partnerinkomenstoets bij de uitkering levensonderhoud nodig. Het inkomen van de partner telt mee voor het bepalen van de hoogte van de aanvullende uitkering. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat de uitkering levensonderhoud niet over de gehele aanvraagperiode met terugwerkende kracht kan worden aangevraagd.

De uitkering levensonderhoud op basis van de Tozo 3 kan in de maanden oktober en november 2020 met terugwerkende tot maximaal 1 oktober 2020 aangevraagd worden. Wanneer u bijvoorbeeld op 15 november een aanvraag indient, dan kunt u de uitkering levensonderhoud aanvragen vanaf 1 oktober 2020. Vanaf 1 december 2020 kan de uitkering levensonderhoud op basis van Tozo 3 aangevraagd worden vanaf de 1e van de maand waarin de aanvraag is gedaan. Vraagt u bijvoorbeeld een uitkering voor levensonderhoud aan op 15 december 2020, dan kunt u deze uitkering met terugwerkende kracht aanvragen vanaf 1 december 2020.

Let op: Het juist en volledig indienen van de aanvragen voorkomt vertraging.

Wanneer aanvragen?

De Tozo 3 kan vanaf 1 oktober 2020 tot met 30 juni 2021 worden aangevraagd via www.zelfstandigenloketflevoland.nl (onder Covid 19). Zelfstandig ondernemers die al een Tozo-uitkering hebben, ontvangen bericht van het ZLF; zij krijgen na 1 oktober een verkort formulier via DigiD voor het vervolg van de uitkering. Nieuwe aanvragen zullen volledig moeten worden ingevuld via DigiD, net als bij Tozo 1 en 2.

De uitkering levensonderhoud kan alleen worden toegekend over de maanden oktober t/m juni.

Bedrijfskrediet

Als ondernemers door de coronacrisis liquiditeitsproblemen hebben, kunnen zij u ook in de vervolgregeling een lening aanvragen voor bedrijfskrediet. Hierbij geldt dat de lening een maximum kent, voor de Tozo 1, 2 en 3 gezamenlijk is dat van 10.157 euro. Bij surseance van betaling of faillissement, kan er geen beroep worden gedaan op een lening.

Na 1 juli 2021

De Tozo wordt verlengd tot 1 juli 2021. Dat betekent niet dat na die datum de ondersteuning voor zelfstandige ondernemers wegvalt. Het Besluit Bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz) blijft als vangnet dienen voor de groep zelfstandigen. Met het Bbz kunnen ondernemers ondersteuning krijgen voor bijstand voor levensonderhoud en voor bedrijfskapitaal.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie en veelgestelde vragen op www.zelfstandigenloketflevoland.nl

Geschreven door