Boa’s gaan percelen Oosterwold controleren

Twee boa’s moeten ervoor gaan zorgen dat de bewoners van Almere Oosterwold zich beter aan de regels gaan houden. De gemeente is genoodzaakt om buitengewoon opsporingsambtenaren in te zetten omdat uit onderzoek blijkt dat bijna een derde van de buurtbewoners de bijzondere regels van het nieuwbouwgebied aan de laars lapt.

De onderzoekers zien dat op de percelen meer gebouwen staan dan is toegestaan. Ook zijn sommige huizen groter dan volgens de plannen is toegestaan. De bewoners nemen het ook niet zo nauw met de zogenoemde doorwaadbaarheid. Om elke kavel in Oosterwold moet een strook liggen van twee meter waarover je kan lopen. Op deze manier kan iedereen altijd bij alle kavels terecht. Maar in de praktijk ligt dat geregeld anders.

De onderzoekers liepen over deze paden en kwamen schuurtjes, hokken en andere obstakels tegen. “Of zelfs een sloot”, voegt gebiedsregisseur Werner Brouwer toe. De volgende stap is om te kijken of het obstakel een probleem is. “Misschien is die sloot wel heel erg belangrijk voor de afwatering van het gebied.” Volgens de gebiedsregisseur wordt niet direct het bonnenboekje gepakt. Per deelgebied in Oosterwold wil hij met de inwoners bekijken hoe het gebied precies ingericht moet zijn.

Sommige obstakels worden niet getolereerd. Een zeecontainer die de weg blokkeert, moet gewoon weg. “Als het tijdelijk is, kan je afspraken maken. Als het niet tijdelijk is, zit er wel een sanctie op.”

‘Niet in mijn achtertuin’
Naast de doorwaadbaarheid zorgen ook de reguliere kavelpaden voor onenigheid in Oosterwold. De mailbox van gebiedsregisseur Werner Brouwer stroomt vol met met discussies en juridische procedures tussen de nieuwe bewoners.

De regels zijn volgens Brouwer helder. “Je moet altijd meehelpen aan de ontsluiting van je achterburen. Als daar een weg voor nodig is, moet je meewerken.” Als er geen weg noodzakelijk is, blijft de rand van de kavel beschikbaar als doorwaadbare strook.

De gebiedsregisseur ziet dat mensen bezwaar maken tegen de omgevingsvergunning van buren. Op deze manier wordt gehoopt om het tij te keren. “We hebben dat een aantal keren gehad, maar die bezwaren zijn in alle gevallen ongegrond verklaard.” Volgens de gebiedsregisseur gaat het om typische gevallen van ‘niet in mijn achtertuin’. meld Omroep Flevoland

Geschreven door