Welke winkels zijn nog open in Almere tijdens de lockdown?

Afgelopen maandag kondigde premier Mark Rutte de harde lockdown aan. Hieronder valt ook de sluiting van alle niet-essentiële winkels. Alleen de winkels die zich richten op de eerste levensbehoeften mogen de deuren open houden. De website www.scootzorg.nl zet de gevolgen voor de gemeente Almere op een rijtje.

Supermarkten en drogisterijen

Alle supermarkten in Almere blijven de komende weken gewoon open. Je kunt dus gewoon je boodschappen blijven doen bij de Albert Heijn, Jumbo, Lidl of Aldi. Bij veel supers kan je de boodschappen ook laten bezorgen. Verder mogen ook bakkers en slagers open blijven en kan je op de (week)markt nog steeds terecht bij jouw favoriete marktkraam voor levensmiddelen.

Ook de drogisterijen mogen de deuren openhouden. Winkels zoals de Kruidvat, Etos en Trekpleister zijn de komende 5 weken gewoon open. Ook kan je in de webshop terecht. Voor zwaardere medicijnen blijven de apotheken gewoon bereikbaar.

Dierenwinkels

Dieren hoeven niet te lijden onder de lockdown. Dierenspeciaalzaken mogen de komende weken de deuren open houden. Ook de Welkoop – dat voor een groot deel dierenbenodigdheden verkoopt – houdt de deuren vooralsnog open.

Warenhuizen als HEMA en Action

Winkels als de HEMA, Action en Wibra wilden in eerste instantie openblijven met een aangepast assortiment. Vanaf woensdag is het beleid daarom aangescherpt. Een winkel mag alleen open zijn als deze voor ten minste 70% levensmiddelen verkoopt. Deze winkels zijn inmiddels dus weer gesloten.

Bouwmarkten en tuincentra

Bouwmarkten en doe-het-zelf winkels in en rondom Almere zoals de GAMMA en Praxis moeten tijdens deze nieuwe lockdown de deuren gesloten houden. Wel mogen ze open blijven voor het afhalen van bestellingen. Reden van deze uitzondering is dat zij producten verkopen die nodig zijn voor reparatiewerkzaamheden in en rondom de woning. Natuurlijk is het ook mogelijk om je producten te laten bezorgen. Ook tuincentra zijn gesloten. Verkoop van kerstbomen- en bloemenverkoop buiten is wel toegestaan.

Ophalen van pakketjes

Het ophalen of versturen van pakketjes bij een pakketpunt blijft gewoon mogelijk. Dit geldt ook voor pakketpunten in niet-essentiële winkels zoals de boekhandel of tabakszaken. Andere functies van een winkel mogen niet open. Een boekhandel mag dus echt alleen open als servicepunt, en mag geen boeken verkopen.

Reparaties en onderhoud

Een kapotte fiets of een defecte koelkast? Geen nood. Locaties voor reparatie en onderhoud van consumentenartikelen en (motor)voertuigen blijven gewoon bereikbaar de komende periode.

Andere uitzonderingen

De overheid heeft daarnaast nog een aantal andere winkels aangemerkt als essentieel die de komende weken open mogen blijven. Belangrijke voorbeelden zijn de tankstations, audiciens, opticiens, wasserijen en stomerijen. Hetzelfde geldt voor winkels voor zorg- en welzijnshulpmiddelen zoals Scootmobiel winkels in Almere. Verder mogen ook groothandels zoals de Hanos en Sligro de komende weken openblijven. Rijksoverheid.nl heeft ook een lijst openbaar gezet van winkels en voorzieningen die open mogen blijven tijdens de nieuwe lockdown.

Vanzelfsprekend geldt voor de winkels die open blijven dat je je gewoon moet houden aan de regels. Draag een mondkapje, zorg voor 1,5 meter afstand en shop zoveel mogelijk alleen.

Geschreven door