Column 2020: Toeval bestaat niet; complotten wel. | Tjeerd Herrema

Beste lezers, u heeft een bewogen jaar achter de rug, waarin u niet meer weet wat het oude of het nieuwe normaal is. Een bewogen jaar vol met heftige gebeurtenissen die toevallig op uw pad lijken te komen. Maar is het toeval, zijn het geen complotten waar u de wrange vruchten van plukt. Luister en huiver.

Het begon met dat malle virus dat van dier op mens sprong om daarna zonder ticket de wereld te verpesten. Maar was dit niet waar Gates en consorten al jaren op zaten te spinnen om nog meer geld aan vaccins te kunnen verdienen. En hadden milieuorganisaties al jaren hiervoor niet gewaarschuwd, de Partij voor de Dieren inclusief, dat de mens de rekening zal betalen voor de manier waarop de mens dieren exploiteert. Is het toeval dat de Partij voor de Dieren de vervroegde sluiting van de nertsfokkerijen als broeinest van corona als een overwinning viert. Toeval bestaat niet, complotten wel.

En bedreigde Gretha Thunberg de wereld niet in haar bewogen toespraak voor de VN dat als de wereldleiders niet een beetje opschoten ze het heft in eigen hand zou nemen. Toeval bestaat niet, complotten wel.En is het toeval dat Trump van zijn troon gestoten wordt door wat hij het meest bestreed. Een virus niet uit Noord-Korea waar hij beste maatjes mee was, maar precies uit het land dat al die banen uit Amerika had gestolen China. En is het toeval dat het virus ook nog de naam draagt van het bier Corona uit het land waar hij de hoogste muur voor wou bouwen. Ik bedoel maar lezers toeval bestaat niet, complotten wel.

En is het toeval dat op het moment dat er eindelijk een vaccin is er een nieuwe variant notabene uit het Brexit land komt. Een soort Apple variant van de oude, maar dan gebruikersvriendelijker en dus besmettelijker. Virussen muteren net zo snel als de meningen van politici maar mooi niet dat we daarvoor gewaarschuwd worden om onszelf te kunnen afsluiten. Toeval bestaat niet, complotten wel.

En is het toeval wanneer een grijze partij als de PvdA spijt heeft van de leeftijdsverhoging van de AOW dat de oudjes bij bosjes dit jaar zijn omgevallen waardoor die leeftijdsverhoging waarschijnlijk niet door hoeft te gaan? En is het toeval dat heel Nederland spijt heeft van de marktwerking in de zorg terwijl onze Shoeman van de Zorg nu zonder doornen kroon toch massaal het duurste vaccin aanschaft wat de markt momenteel te bieden heeft. Had de overheid de enige vaccinfabriek die ze zelf had maar gehouden en niet verkocht vanwege de marktwerking in de zorg in 2014. Nog niet overtuigd, ik geef u nog een laatste voorbeeld.

De corona-app is ons door de overheid als wondermiddel opgedrongen maar na de massale eerste download is het opmerkelijk stil. Nederlanders zijn nieuwsgierig maar niet gek en zetten het ding aan wanneer het hun uitkomt. Je vrouw hoeft toch niet te weten waar je altijd uithangt. Geen gebruik is zo een marriage-saver, scheelt de maatschappij ook veel kosten. Maar met het vaccin heeft de overheid een nieuwe manier gevonden de burger in de gaten te houden, eentje die je niet kan afzetten. Zo is de 90 jarige Magaret Keenan uit de UK als eerste Europese burger met een vaccin nu live 24 uur te volgen in het door John de Mol bedachte TV-programma Closing in on Corona. Een combinatie van Fear Factor en Big Brother dat al aan 250 landen verkocht is. Nederland weet als koopman altijd heel goed van een crisis in de wereld te profiteren.

Dat van die 250 landen was trouwens een fakenewstest voor u. Er zijn namelijk maar 196 landen. Ik heb het met u te doen, dit jaar was een zwaar jaar met veel fakenews. We gaan Trump als waakhond voor fakenews nog missen. Fakenews door de media, op sociale media maar vlak de weglakkende overheid niet uit die naar believen zwart weglakt wanneer de waarheid het daglicht niet kan verdragen. Toeval bestaat niet. Complotten wel.

Is er dan niets toeval vraagt u zich af, natuurlijk wel :dat Almere City nog nooit zo hoog de winterstop is ingegaan bijvoorbeeld.dat Leefbaar Almere de stad een buitenzwembad heeft beloofd maar alleen 14 mln op de begroting zet voor een kunstmuseum, louter toeval. Ook de uitgebreide procedure die de raad optuigt voor herbenoeming voor nog 6 onzichtbare jaren Weerwind terwijl de steun binnenskamers al lang geregeld is, louter toeval beste lezers

Ook louter toeval is het wanneer de Almeerse vlag volgend jaar aangepast wordt. Waar eerst Calimero stond met Ik ben Klein en zij zijn Groot, kwam vervolgens het Koggeschip te staan. Maar met de ontdekking van de Spaanse Armada in Almeerse wateren gaat het gerucht op het stadhuis dat voortaan het vergane vlaggenschip “De Inquisitie” de vlag gaat sieren. Waar of Fakenews wie zal het zeggen. U bent alvast gewaarschuwd.

Ik wens u sfeervolle kerstdagen waarbij ik hoop dat het lukt het RIVM advies van 1 glas alcohol per dag te volgen en natuurlijk een gezond en inspirerend 2021 met veel echte toevalligheden.

Geschreven door