Kon ik het maar overdoen | Column Vincent Neel

Hoe vaak hoor je mensen niet zeggen “’Kon ik het maar overdoen.”? Alsof dit onmogelijk zou zijn. In werkelijkheid zijn er meerdere momenten in iedereens leven dat die opnieuw moet beginnen. Iedereen maakt in het leven meerdere levensbreuken mee: het verlies van een dierbarre, een chronisch zieke in de familie, een verhuizing, verlies van een baan, scheiding, … .

Dankzij corona (Covid 19) hebben we als hele maatschappij de mogelijkheid opnieuw te beginnen! Een nieuw begin is echter pas zinvol als we leren van het verleden en de behoefte voelen te verbeteren.

We hebben nog maar net de feestdagen achter de rug, een periode waar ik zelf persoonlijk niets mee heb en die ik als epilepticus met niet aangeboren hersenletsel zelfs verschrikkelijk vind. Toch voelde het deze keer anders. Ik weet niet of mensen echt anders reageerden of ik dat slechts zo heb ervaren maar het leek erop dat iedereen, na het voorbije, bizarre jaar, nog vriendelijker was. Naast een intens warm gevoel bekroop me echter ook een gevoel van lichte teleurstelling: als mensen tijdens de Kerstperiode vriendelijk en hulpvaardig kunnen zijn, waarom kan dit dan de rest van het jaar niet?

Als er iets is dat 2020 ons geleerd zou moeten hebben is het wel het belang van sociale contacten! Laten we dat in ons achterhoofd houden nu we een nieuwe maatschappij mogen maken. Laat ons van die nieuwe maatschappij een echte SAMENleving maken! Klaag niet meer over dat vroeger alles beter was maar help mee om van het ‘”nieuwe normaal”’ vooral een BETER normaal te maken.

Geschreven door