Leven door sterfelijkheid | Column Vincent Neel

Nadat Bibian Mentel schijnbaar haar kanker overwonnen bleek te hebben kreeg ze toch de fatale diagnose te horen: haar kanker was niet alleen terug maar had zich zelfs uitgezaaid tot in haar hersenen. Haar werd aangeraden afscheid te nemen van iedereen die haar lief is zo lang het nog kon.

Enkele weken na het aanhoren van dit vonnis gaven zij en haar man een interview tijdens het Tv-programma Humberto.  Zelden ben ik zo onder de indruk geweest!  Ik heb al geruime tijd mateloos respect voor deze prachtige vrouw maar de kracht waarmee ze haar verhaal vertelde deed mij letterlijk verstommen.  Ze was letterlijk aan het lachen toen ze over haar naderend einde vertelde: wat een inspirerende dame!

Tijdens dit interview vertelde Bibian dat mensen pas beginnen te leven als ze weten dat ze doodgaan wat ik een mooie aanvulling vind op mijn eigen ervaringen die me geleerd hebben dat veel mensen pas bewust beginnen te leven, te genieten van het leven, na ze een extreme levensbreuk overleefd hebben, een andere groep mensen is dan weer bang om te leven uit angst dood te gaan: een absurde, haast morbide contradictie die zelfs Kafka te absurd gevonden zou hebben.  De meesten mensen leven niet alleen ondanks aar blijkbaar door hun sterfelijkheid: Zonde!

Recent maakte haar stichting, Mentelity Foundation, bekend dat Bibian niet meer in staat is zelf haar social media te beheren en haar man liet weten dat de spullen voor euthanasie in huis zijn.

Ik hoop dat haar leven en dood niet voor niets is geweest maar ons allen leert bewust te leven zonder wij daarvoor geconfronteerd moeten worden met de dood.  De mensen die die zich reeds in dit stadium bevinden wens ik de kracht toe die Bibian blijkbaar nog steeds heeft.

Tot slot zou ik iedereen willen oproepen de Mentelity Foundation te steunen die deze bewustwording verder wil uitdragen.  Hierdoor is niet alleen Bibian’s dood maar ook ons leven niet voor niets geweest.

LEEF!

Geschreven door