(On) Geluk | Column Vincent Neel

(ON) GELUK Telkens ik mensen ontmoet die ik nog niet ken krijg ik de vraag wat mij overkomen is.  Ik denk (hoop) dat ze dan doelen op het feit dat ik in een rolstoel zit dus vertel ik over mijn beroertes en verbrijzelde heup.  Steevast altijd krijg ik dan ėėn van de volgende reacties: “Dan heb je nog veel geluk gehad.” Of “Wat heb jij pech (ongeluk) gehad.”. 

Vreemd dat er blijkbaar twee tegenstrijdige reacties zijn. Waarom vinden sommige mensen dat ik veel ongeluk heb gehad terwijl andere mensen vinden dat ik veel geluk gehad heb? Wie bepaalt wat geluk of pech is?  Het antwoord op deze existentiële, haast filosofische vraag lijkt in eerste instantie moeilijk maar is eigenlijk heel simpel: JIJ!  Alleen jij bepaalt of je geluk of ongeluk hebt!

Naast het feit dat andere dat niet voor jou kunnen bepalen geloof ik ook niet dat situaties noch dingen geluk of ongeluk brengen.  Wat je er mee doet, hoe je er mee omgaat is allesbepalend.

Een voorbeeld dat ik vaak gebruik is “vuur”: vroeger kon dit onder andere worden gebruikt om te koken of zich aan te warmen maar kon ook gebruikt worden om brandstapels aan te steken.  Tegenwoordig kunnen we er de open haard of kaarsen mee aansteken maar blijkbaar ook om teststraten van de GGD in de hens te steken.  Vuur is dus niet goed of slecht, brengt geen geluk of ongeluk. Dat doet enkel de mens door het vuur te gebruiken.  Een ander voorbeeld zijn messen.  Die kunnen gebruikt worden om onder andere brood te snijden maar ook als populair wapen onder tieners.

Hetzelfde geldt voor situaties.  Wat mij betreft hebben we niet (alleen) ongeluk door de corona maatregelen: we zijn de waarde van sociale contacten meer op prijs gaan stellen en hadden plots tijd om klusjes te klaren die al lang gepland waren en om bijvoorbeeld nieuwe hobby’s te leren.  Veel mensen leerden een muziekinstrument bespelen en blijkbaar ging Nederland massaal bakken en koken.

Zelf ben ik mijn beroertes dankbaar. Zo hebben ze mij bijna geen ongeluk maar wel heel veel geluk gebracht!

Geschreven door