Maak het toegankelijk! > Column Vincent Neel

In 2021 was er een grootschalig internationaal onderzoek naar de toegankelijkheid van stoepen en straten voor kwetsbare mensen. In Nederland deed onder andere Almere mee aan deze studie. De uitkomst van deze studie worden (werden) 1 juli gepresenteerd onder het genot van een hapje en een drankje.


Het is verleidelijk om van de uitkomst van een dergelijk onderzoek een politieke klaagzang te maken, deels terecht aangezien inclusie vooral afhankelijk is van politiek beleid. Dit geeft echter andere inwoners geen vrijbrief om passief langs de zijlijn te zeuren. Net als het geval is met corona kunnen we alleen SAMEN (on)toegankelijkheid onder controle krijgen!
De gemeente kan (moet!) zorgen dat straten, stoepen en openbare gebouwen toegankelijk zijn maar dit heeft geen effect als mensen spullen op bijvoorbeeld de stoep zetten waardoor mensen met een rolstoel of rollator niet kunnen passeren. Een ander voorbeeld zijn de spullen die vaak op “blindegeleidenlijnen” te vinden zijn. Wat ook iedereen kan doen is deze problemen signaleren aan de gemeente of nog beter aan de veroorzaker(s)! Zorg er natuurlijk ook voor dat je zelf paden niet belemmert!


Voorts is het voor valide mensen maar een kleine moeite om eventuele obstakels als fietsen en vuilnisbakken en winkelwagens te verwijderen, iemand in een rolstoel een “duwtje” in de goede richting te geven, of een slechtziende te helpen om veilig de straat over te steken. Vraag wel eerst of die hulp gewenst is! Veel mindervaliden zijn niet gediend van ongevraagde hulp die snel als betuttelend ervaren kan worden. Ook kunnen mensen schrikken als bijvoorbeeld hun arm wordt vastgepakt of als ze merken dat hun rolstoel “uit zichzelf ”begint te bewegen.


Mindervaliden zijn eveneens niet vrij van blaam: het is niet omdat iemand moeilijk kan lopen hij of zij ongegeneerd een scootmobiel of ander hulpmiddel in het midden van een voetpad mag parkeren.


Tot slot wil ik de mindervaliden oproepen zich aan te sluiten bij een van de vele projecten/organisaties die Nederland en Almere rijk zijn om op die manier mogelijke oplossingen voor bestaande problemen aan te kaarten en met de politiek in gesprek te gaan.
Als we met iedereen rekening houden en mekaar helpen kunnen we SAMEN een oprecht inclusieve samenleving creëren!

Geschreven door