Floriade Expo 2022 biedt Almeers jeugdtheater wereldpodium

De mens is onderdeel van de natuur. Dat is het uitgangspunt in de voorstellingen van zowel theatergezelschap BonteHond als in die van De Speelwildernis. Beide Almeerse gezelschappen maken hun voorstellingen voor Floriade Expo 2022. “Het is een gigantisch project”, beaamt directeur Innovatie Roeland Dekkers van BonteHond.

“We treden drie keer per dag op, 180 dagen lang. Daarvoor oefenen we met verschillende casts. Het is ons grootste project ooit.”

Bart Corduwener heeft de artistieke en zakelijke leiding in handen bij De Speelwildernis. “Onze voorstelling duurt een half uur en die voeren we aansluitend vijf of zes keer per dag op. Dat is intensief en we denken er goed over na. Ook is het belangrijk om het voor onszelf interessant te houden. Het zou goed kunnen dat de show zich ontwikkelt en er na een paar maanden anders uitziet dan in het begin.”

Almeerse gezelschappen volop aanwezig op Floriade

Het cultuurprogramma van Floriade Expo 2022 zit vol met Almeerse acts. “Muziek- en theatergezelschappen zijn uitgenodigd om mee te doen”, vertelt Sandra van Beers verantwoordelijk voor het cultuurprogramma bij Floriade. Het internationaal kunstenfestival 2TurvenHoog uit Almere zet interactieve installaties in het voedselbos neer. Het voedselbos ligt op het Utopia-eiland ten noorden van de bomen- en plantententoonstelling. Kinderen en volwassenen kunnen hier bijvoorbeeld straks de hartslag van bomen voelen of horen hoe planten met elkaar communiceren.

De route door het bos leidt naar de plek waar het bostheater van BonteHond komt. Het bostheater is ontworpen door natuurkunstenaar Will Beckers en wordt een op zichzelf staand kunstwerk. Het publiek zit in een halve cirkel op boomstammen en kijkt van bovenaf naar de theatervloer. Roeland ziet het al helemaal voor zich: “Hier komen drie personages in grote kostuums uit een bloempot gekropen”, wijst hij aan. “De personages komen boete doen omdat ze gezondigd hebben tegen de natuur. Dat doen ze door op te treden op de Floriade. Het gaat over hoe om te gaan met de natuur en hoe we daarin vast kunnen lopen. Staan we er als mens boven of zijn we er meer onderdeel van.”

Wensen voor de toekomst van Almere

Door het project op Floriade heeft Roeland zich het afgelopen jaar extra verdiept in alles wat te maken heeft met de natuur en het klimaat. “Het gaat niet goed , maar ik houd ook hoop op een betere toekomst. Thuis hebben we allerlei veranderingen doorgevoerd. We eten geen vlees en we discussiëren met elkaar of we ergens met de auto heengaan bijvoorbeeld. Floriade heeft dat aangezwengeld.”

BonteHond wil kinderen (6-14 jaar) met de voorstelling hoop meegeven. “Wat kunnen kinderen zelf doen om de wereld beter te maken? Welke wensen hebben ze? Die wensen kunnen kinderen na afloop van de voorstelling in een grote wenstoeter van Will Beckers over het Weerwater roepen, richting het stadhuis waar de beleidsmakers zitten.”

Vrienden met de natuur

Het buitentheater van De Speelwildernis is op een ander deel van het Floriadepark, in het zogeheten oerbos op het voormalige Weerwatereiland. Tussen de bomen komt een reusachtig spinnenweb te hangen. Van de greppels worden met bladeren tunnels gemaakt. “Het uitgangspunt is gebruik maken van de natuur en er deel van uitmaken”, legt Bart Corduwener van het gezelschap uit. “Om het spannend te maken en het oergevoel aan te wakkeren, leven er monsters in het bos. Iedereen heeft ook een monster in zich. Die mag je best laten zien. Hier mag je stoute dingen doen, dingen die je thuis of in de klas niet mag.” Het theaterspektakel is voor kinderen vanaf 5 jaar.

Bart kwam op het monster-idee omdat hij merkte dat mensen verder van de natuur af zijn komen te staan. “Mensen durven het bos niet meer in omdat ze bang zijn om te verdwalen, bang zijn dat ze vies worden, bang zijn voor insecten, noem maar op. Terwijl het fantastisch is om je met de natuur te omringen. Word vrienden met je angsten en ontdek hoe bevrijdend dat is. Bij mij krijgt de fantasie in de natuur de vrije loop. Dat gun ik kinderen ook.”

“Dat is de link met Floriade”, vervolgt hij zijn verhaal. “De natuur is heel gezond voor je. Het is nodig dat steden groener en leefbaarder worden. Groen doet een mens goed. Almere is al opgezet als een groene meerkernige stad. Dat wordt verder ontwikkeld door Floriade, bijvoorbeeld met biobased bouwen, het aanplanten van voedselbossen en door meer toekomstgericht denken. Floriade wakkert dat besef van urgentie bij een breder publiek aan. Dat doen wij met ons theater ook. Er is altijd hoop. We moeten het met elkaar doen.”

De Speelwildernis houdt 16 en 17 oktober audities voor acteurs die mee willen doen.

Geschreven door