Boem! | Column Ton Theunis

Ik ga het er toch eens over hebben. Over Almeerse problemen in de categorie Klein Leed.

Met grote regelmaat hoor ik van Almeerse inwoners dat hun klachten over bepaalde irritaties onbeantwoord blijven. Of gewoon niet worden opgelost.

Wij hebben op de Contrabasweg ook zo’n irritatie. Die heet ‘rotonde’. Om de snelheid van verkeer naar benden te dwingen, zijn op de Contrabasweg al jaren geleden kleine rotondes aangebracht.

Goed plan, zou je denken, maar men heeft er ook parkeerplekken gerealiseerd, want wij als bewoners moeten onze auto’s ook ergens laten.

Nog niet zoveel aan de hand, maar we hebben ook een supermarkt en zo’n ding moet worden bevoorraad. Dagelijks zien wij dus minstens één maar soms ook twee of drie van die hele lange vrachtwagens over onze Contrabasweg rijden. Zo’n zeshonderd keer per jaar dus.

Meestal ging het goed. Maar als de chauffeur de bocht te ruim nam, drukten de zware achterwielen de stoepen op de hoeken helemaal kapot. En dus kwamen er betonnen paaltjes op de hoeken, die de chauffeurs dwongen de bochten krapper te nemen.

Meestal ging het goed. Maar wanneer dan toch zo’n paaltje weer eens uit de grond werd gereden, duurde het vaak maanden voor die recht werd gezet. Voor een dag of vier, vijf. Dan lag-ie weer om.

Nu lopen die rotondes ook nog schuin omhoog naar het midden, dus als die vrachtwagen de ronding te strak neemt, staat hij helemaal schuin op de weg en kun je binnenin soms letterlijk de troep horen omvallen.

Daarom is het telkens weer een gok voor de chauffeur wat het beste uitpakt. Wijdere bocht: paaltje om, auto aangereden. Nauwere bocht: pallet met dozen wijn omgedonderd… Nu parkeren sommige mensen hun auto’s op de uiterste parkeerplek op de hoek bij die rotonde.

Wij, de buurt, doen dat allang niet meer, want we hebben inmiddels allemaal onze wagen al wel een keer door een vrachtwagen aangereden zien worden en niet zo’n beetje ook.

De chauffeurs voelen doorgaans niet eens als ze daar een auto raken, zelfs niet als ze hem helemaal kraken. Vaak moet je achter ze aanrennen, want ze kachelen gewoon door.

Mijn buurman betegelde ten slotte uit pure wanhoop maar een stuk van het gras zodat zijn auto verder van die hoek kwam te staan, maar daar kreeg hij een bekeuring voor. Iemand had het gezien en hem erbij gelapt. Geen idee waarom je de BOA’s erbij zou willen halen, maar iemand vond het nodig. Nu kwamen ze wel; zul je altijd zien…

Ik overdrijf niet als ik zeg dat we inmiddels al een aanrijding of acht met zo’n vrachtwagen bij ons voor de deur hebben gehad.

Want wij weten het inmiddels, maar al die ouders die haastig hun kind naar de school bij ons in de buurt brengen, zien nou net die enige vrije parkeerplaats als dé mazzel van de dag.

Vorige week was het weer raak. Maar nu zat er ook nog een kind in die auto, dat even moest wachten terwijl papa het oudere broertje naar school bracht. Krak! Gelukkig stond de neus de andere kant op en het kind had niks. Wel erg geschrokken natuurlijk; hele achterkant weer in elkaar.

Als we daar ook nog de keer bij optellen dat een motorrijder over de gladde kasseien weggleed en spontaan tegen onze Caddy schoof, de keren dat mensen zo’n rotonde niet rechts- maar linksom nemen en daardoor bovenop een ander klappen en de keer dat een man de rotonde gewoon niet zág en zichzelf lanceerde tot de zijkant van onze dochters auto hem tegenhield, dan begrijpt u misschien dat ik langzaamaan voorstander ben geworden van andere snelheidsbeperkende maatregelen in onze straat.

Want ‘lekker eten, daar houden we van’, maar we hebben toch liever niet dat onze maaltijd steeds wordt onderbroken doordat er weer zo’n loeres een misser heeft gemaakt.

We hebben al gebeld en ook geschreven, maar er kwam niemand. Vandaar de actie van de buurman, die werd bekeurd wegens het illegaal betegelen van gemeentegrond. Want toen kwamen ze dus wel…

Hij heeft maar betaald. De tegels liggen er trouwens nog. Maar ook dat helpt niet. Benieuwd of u ook van die ervaringen hebt.

Tom Theunis is vaste columnist bij Omroep Almere, plaatst drie keer per week onderwerpen die de inwoners van de stad aanspreken. Ton is ook kandidaat raadslid voor APOPA

Omroep Almere heeft nog plek voor diverse columnisten, stuur eens een mail naar info@omroepalmere.nl

Geschreven door