Môgge Almere… | Column Ton Theunis

Terwijl onze gemeenteraad zich voor een groot deel gisteravond door de zalvende woorden van Floriade-directeur Bakker liet inpakken, voltrok zich elders in den lande een ander schandaal. Slachtoffers van de toeslagenaffaire kregen namelijk te horen dat de deurwaarder vanaf komende week weer bij ze langs komt.

U weet wel, die mensen die zo door de Belastingdienst zijn vervolgd dat het niet meer recht te praten was. Mensen die soms alles werd afgepakt, wier kinderen uit huis werden gehaald.
Het was zó erg dat Rutte (VVD), Kaag (D66) en Hoekstra (CDA) met de rest van dat vorige kabinet hun ontslag wel moésten indienen.

Er zou van alles worden gedaan voor die slachtoffers. Om te beginnen zouden ze financieel worden ondersteund zodat ze niet nóg langer in de mangel zouden worden genomen. Let wel, het zijn er zo’n 45.000…
Er is van alles beloofd, er zijn nederig excuses gemaakt. Oh, oh, wat een afgang voor onze politieke kopstukken. Maar ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was in Den Haag.
Alleen Omtzigt, Leijten en Azarkan stonden gisteravond tot laat in een spoeddebat te knokken om al die ellende te voorkomen. Hoe kan het, dacht ik. Na al die beloftes, een parlementaire enquête zelfs.

En toen zag ik het. Het is schone schijn. Overheden hebben een agenda en wie ze daarop betrapt, moet zwijgen. Critici snoer je de mond, kranten krijgen de schuld.
En slechts als het niet anders kan, zegt men even sorry. Om daarna ‘over te gaan tot de orde van de dag’. Wat de gevolgen voor anderen, voor ‘het volk’ zijn, doet er eigenlijk niet toe.
Dan snap je de Almeerse Floriade, onze eigen bodemloze beerput ook beter.

Die is zó diep gegraven inmiddels, dat er geen mogelijkheid meer is om het geldverslindende monster nog te stuiten. De brave coalitiepartijen zaten er ook gisteravond als stemvee bij, braaf knikkend bij elk volgend plaatje, elk sussend praatje dat ze voorgeschoteld krijgen. Een minachtend lachje wierp de VVD-fractievoorzitter de voor haar zittende oppositieleider toe.
Het toonbeeld van geloof in je eigen onaantastbaarheid…

Maar wat is nou de overeenkomst met die toeslagenouders, hoor ik u vragen?

Nou, dat is die deurwaarder. Die komt. Alle beloften ten spijt…

Geschreven door