Mogge Almere…. | Column Ton Theunis

Dat Almeerse ondernemers naar de rechter moeten omdat ze menen benadeeld te zijn bij een aanbestedingsprocedure, dat kan natuurlijk gebeuren.

Er gaan elke dag ondernemers naar de rechter. De een wint, de ander verliest. Zo gaat dat in het leven.

Maar wanneer twee grote Almeerse ondernemingen naar de rechter moeten omdat de menen dat de Alméérse Floriade ze niet eerlijk behandeld heeft bij die aanbesteding…

Omdat ze zulke vage voorwaarden te horen kregen, dat daarvan geen chocola te maken viel, omdat de regels volstrekt niet duidelijk waren en zelfs naar de exacte bedoeling, tijd, het aantal te verwachten toeschouwers moest worden gegist…

Omdat je aanbieding wordt afgewezen en je er daarna achter komt dat het Floriade-management, bestaand uit mensen die toen jaar geleden ook al Floriade Venlo deden, de klus ‘toevallig’ al aan het bedrijf heeft gegeven dat dit werk tien jaar geleden ook in Venlo deed…

Dan krijg je gelijk van de rechter. ‘Een loterij’. Zo noemde de rechtbank Midden Nederland de aanbesteding in haar vonnis. Dan moet Floriade BV jou een dwangsom betalen. Dan moet de aanbesteding overnieuw.

Maar ondertussen…

Floriade BV is van de gemeente Almere. Dus van ons, vertegenwoordigd door onze gekozen politici. Die al die jaren beloofden dat de Floriade vooral van Almeerse ondernemers gebruik zou maken. Een belofte die in werkelijkheid 16% bedraagt, zo bleek onlangs pas. Gebakken lucht dus.

De Floriade BV, de gemeente dus, heeft de aanbesteding opnieuw gestart. Omdat ze wel moest want anders moet ze een dwangsom betalen.

Maar ze is ook in hoger beroep gegaan. Hele dure procedure met dikke advocaten. Uit een andere stad, natuurlijk. Wedden op twee paarden. Zodat ze het Venlose bedrijf eventueel tóch kunnen inzetten. Een hoger beroep van Almeers geld. Nóg meer Almeers geld. Het zou naar Almeerse ondernemers gaan, maar het wordt gewoon tégen ze gebruikt.

Die Almeerse ondernemers moeten zich heel goed realiseren dat de partij die in deze dagen weer eens om het hardst roept er voor de Almeerse ondernemer te zijn, dezelfde partij is die beweerde dat de Floriade die ondernemers heel veel werk zou bezorgen. Die de Floriade-directie in het zadel heeft gehouden die deze beloften met voeten trad. Die doof bleek voor protesterende Almeerse stemmen.

De partij die tien jaar lang een totaal mislukte bodemloze beerput in leven hield. De steunbetuiger aan de Floriade die, zélfs na zo’n harde uitspraak van een rechter, niet van ophouden weet om Almeers geld in handen van ‘Venlose vriendjes’ te spelen.

De partij die nu in de media roept dat ze geen geld meer in de Floriade wil steken, de moeder aller financiële fiasco’s.

Ik hoop dat de Almeerse ondernemers eindelijk hebben geleerd dat je het, als stad en als ondernemer, niet van loze praatjes moet hebben.

Weinig doen maar veel beloven, doet een gek in alles geloven…

Geschreven door