Uw college? De firma List & Bedrog… | Column Ton Theunis

Afgelopen donderdagavond was de laatste vergadering van de huidige gemeenteraad. Komende woensdagavond worden immers de stemmen geteld en mogelijk de bordjes verschoven.

Aan zo’n laatste vergadering kleeft steevast een fikse rij moties en besluiten, want tot het allerlaatst willen partijen en college nog zaken afhameren en dichttimmeren.

Zo was er een heel belangrijke motie van PVV en Partij voor de Dieren: Geen extra geld meer naar de Floriade!

De inhoud ervan was net zo helder als de titel; er was niks Chinees aan, zullen we maar zeggen. En, na tien jaar lang vele miljoenen extra in de Floriade te hebben gepompt, steunden ook de PvdA en zélfs de VVD deze motie. Ze werd met een ruime meerderheid aangenomen. Helder, denk je dan. Er gaat geen geld meer naar de Floriade; het is een keer genoeg geweest.

Toegegeven, de VVD riep het omdat het verkiezingstijd is en de Almeerse ondernemers bepaald niet scheutig bij de Floriade zijn betrokken, alle beloften ten spijt.

Maar het was helder: Geen extra geld meer naar de Floriade! Eindelijk was het grote graaien afgelopen. Tevreden ging men donderdagavond dan ook aan bier en bitterballen.

Tot vrijdagavond. Want toen werd bekend dat het college had besloten om alsnog € 4.500.000,- aan de Floriade BV te ‘lenen’ want de bankrekening was alweer leeg.

Wij, inwoners, moesten dat uit de krant vernemen. Wij, burgers, dachten dat er geen extra geld meer naar de Floriade zou gaan.

Burgemeester en Wethouders spraken donderdagavond met geen woord over hun besluit tóch te dokken. Ze hielden dat mooi voor zich.

Maar deze stiekeme actie ná de laatste raadsvergadering moét bij de coalitiepartijen bekend zijn geweest. Dus bij de VVD, die voor de bühne beweerde dat er geen extra geld meer naar de Floriade zou gaan, wist men donderdag wat er in werkelijkheid zou gebeuren. En de anderen, D66, GroenLinks, Leefbaar, CDA, wisten ook dat deze motie aan de laars gelapt zou worden.

Het vertrouwen in de lokale politiek was al niet hoog. En deze actie van wat je nu toch echt de ‘Firma List & Bedrog’ mag noemen, is er misschien wel het beste bewijs van dat wantrouwen jegens deze coalitiepartijen gegrond is.

Men belooft met droge ogen het ene, maar ‘ritselt’ in stilte het andere.

Maar er is één dingetje… Als je zoiets doet, zo op het laatste moment en heel geniepig, nét voor de verkiezingen en bij het scheiden van de -politieke- markt, dan heb je daar een reden voor. Dan laat je eigenlijk zien dat je er helemaal niet zo zeker van bent dat je na volgende week nog aan de knoppen zit om nog meer Almeers gemeenschapsgeld in die bodemloze beerput te smijten. 

Deze truc was een sprong van de kat in het nauw. En wij, kiezers, voelen dat…

Geschreven door