Interview Annemarie Jorritsma functie elders | Column Tjeerd Herrema

Een opmerkelijk interview van de vissende Annemarie Jorritsma die op haar leeftijd en met haar staat van dienst nog lijkt te vissen naar erkenning. Komt het omdat ze het slotverhaal van haar eigen carrière met ‘functie elders’ en de Floriade zelf graag anders had geschreven?

Het eens verlegen meisje vist graag naar complimentjes en is allergisch voor kritiek. Ook nu maakt ze net als in het kamerdebat haar eigen rol in de formatie kleiner. Ze zegt hierover:”Dat was gewoon pijnlijk. Vooral voor Kajsa, ik ben redelijk buiten schot gebleven, maar ik heb zeer met haar meegedaan en mee geleden. Verschrikkelijk wat daar gebeurde. We konden daar ook helemaal niets aan doen”.

Zelf buiten schot blijven lijkt voor haar in deze zaak leidend terwijl achteraf uit ambtelijke notities tijdens de formatie blijkt dat bij ‘functie elders’ haar initialen stonden en van niemand anders. Ook in haar opmerkingen over Rutte dat die tevaak naar de Kamer gaat, staat niet verantwoording afleggen centraal maar het voorkomen dat je krassen oploopt. Ze pocht bijna over het feit dat haar partij de VVD zolang aan de macht is in het land. Dat is vanuit machtspolitiek gedacht ook zeker een prestatie die er mag zijn maar ze ziet het onheil niet aankomen dat ook voor de VVD nadert door te lang aan de macht te blijven.

Ze kondigt nu haar vertrek aan uit de actieve politiek. Bij haar selectie voor Regeringscommissaris voor de Floriade speelde dat fractievoorzitterschap van de Eerste Kamer ook een rol. Het toenmalige stadsbestuur dat op 13 maart 2018 de voordracht deed, wou samenloop met actieve politiek voorkomen en de Regeringscommissaris moest voldoende tijd hebben voor de klus om 40 landen volwaardig aan de #Floriade te laten deelnemen. Ze deed toen in de selectiegesprekken die ik samen met de gemeentelijke directeur voerde, het voorkomen dat ze niet voor een nieuwe termijn als fractievoorzitter Eerste Kamer zou gaan, maar slechts een rol had bij de werving en selectie van de nieuwe lijst voor de VVD. Ze bedong in die gesprekken wel een vergoeding als commissaris in het Floriadejaar 2022.

Maar alles veranderde na haar voordracht en benoeming met een geheel nieuw stadsbestuur zomer 2018. Tot mijn stomme verbazing meldde ze bij Omroep Flevoland in september 2018 dat ze het allemaal voor niets deed, terwijl juist op haar verzoek door het Ministerie van Landbouw een bedrag als vergoeding op hun begroting was gereserveerd. Ook haar toezegging tot een terughoudende rol in de actieve politiek bleek weinig waard. Ze werd vervolgens geen scout maar notabene lijsttrekker voor de VVD bij de Eerste Kamerverkiezing in mei 2019 om vervolgens opnieuw prominent fractievoorzitter te worden. Dat aan de Floriade nu slechts 33 landen ‘deelnemen’ waarvan maar 9 met een volwaardig paviljoen ligt uiteraard ook volledig aan externe omstandigheden, zo stelt de regeringscommissaris in een reactie naar de media. De schuld voor de dramatisch slechte bezoekerscijfers ligt vervolgens ook geheel bij die media met hun negatieve recensies. Enige zelfreflectie blijft achterwege in haar reactie naar de Gooi en Eenlander. Ook maakt mevrouw Jorritsma hierin haar eigen rol in en verantwoordelijkheid voor ‘de making of de Floriade’ kleiner dan die daadwerkelijk was. Zowel bij het Bidbook in 2012 als bij het Masterplan in 2015 was Jorritsma burgemeester met een prominente rol. Ze volgde slechts de verantwoordelijk PvdA wethouder Duivesteijn, zo stelt ze nu. Ze was toen echter de fase van verlegen volgzaam meisje allang voorbij.

https://www.gooieneemlander.nl/cnt/dmf20220812_38551946

https://www.ad.nl/politiek/jorritsma-blikt-terug-op-pieter-omtzigt-functie-elders-we-konden-daar-helemaal-niets-aan-doen~a272fd1a/

Geschreven door