Iedereen mag van mening veranderen. | Column Tjeerd Herrema

Wie ben ik om daar iets van te zeggen, het komt vaker voor en in de beste families. Maar zo’n draai zonder uitleg als Bas ten Brinke, scheidend voorzitter van de Welstandscommissie en voorzitter van het Cultuurfonds, maak je zelden mee.

Maar na 3 maanden heeft Bas ineens het Floriade licht gezien. In de altijd ‘scherpe’ Almere Deze Week verschijnt met dezelfde foto en zonder enige kritische noot, ineens een lofzang op de Floriade uit de mond van diezelfde Bas. Oud wethouder Duivesteijn is J.K. Rowling geworden, want hij vergelijkt de Floriade nu met de zeer winstgevende Harry Potterreeks van Rowling. Het bracht haar tot de rijkste der aarde. Een toekomst die voor de Floriade en Duivesteijn niet is weggelegd.

Denken aan stoppen is ineens een “idiote gedachte die riekt naar zelf-sabotage” zegt hij schuldbewust vooral tegen zichzelf. Plotseling is het geen feestje meer van bestuurders dat elders gevierd moet worden maar is het in ieder geval zijn feestje geworden: “We moeten ons feest vieren. Een half jaar lang”.

Hij houdt de stad de “diepgewortelde” wortel voor van de enorme economische spin-off die de Floriade gaat brengen. Maar die lijkt te verdrogen naarmate de Floriade dichterbij komt, zo blijkt uit de collegebrief van gister. Was deze spin-off voor Almere bij het Masterplan in 2015 nog berekend op 150 – 165 mln, nu in 2020 blijft er volgens het college maar 25-35 mln over waar de stad zelf van profiteert, het merendeel 39-69 mln landt alleen op het Floriadeterrein. De verkenner had het nog geen weken geleden over hogere bedragen “de baten en spin-off kunnen de stad 100 tot 120 miljoen euro opleveren”.

Een hoger bedrag en gemakshalve alles toegerekend aan de stad. Deze bedragen zijn omzet dus geen winst voor alle duidelijkheid.
Ook het aantal overnachtingen loopt fors terug omdat er nog maar 28 % (was 50 % zoals Venlo ook liet zien) internationale bezoekers verwacht worden. Het voordeel van de nabijheid van Amsterdam daalt omdat Amsterdam nu echt het aantal toeristen gaat terugdringen. De berekeningen van het college zijn niet controleerbaar en onafhankelijk geverifieerd.

De kosten en risico’s nemen dus fors toe, de baten en de spin-off nemen fors af, maar doorgaan is dan de economisch ‘logische’ keuze. Snapt u het nog, snap ik het?
Hopelijk is die diepgewortelde 🥕 van Bas ten Brinke geen tovenaarstruc uit Zweinstein of een Fata Morgana voor wie meer op de wetenschap vertrouwt.

februari 2020
https://fd.nl/…/het-is-lekker-wonen-in-almere-ondanks-wanbe….
https://1drv.ms/w/s!ArxqeXj4skUn3BKC0IfWQZoXbCh4
mei 2020
https://www.almeredezeweek.nl/nieuws/redactie/17488/voorzitter-welstandscommissie-afstel-floriade-is-zelf-sabotage-

Geschreven door