If you can’t beat them, dan maar verbieden! | Column Tjeerd Herrema

Column Tjeerd Herrema
Verbieden van reclame voor secondlove-sites , verbieden van reclame voor vleesconsumptie, verbieden van de protest postercampagne tegen  de nieuwe transgenderwet. Waarom klinkt de roep steeds luider om campagnes die oproepen tot iets waar we het niet mee eens zijn te verbieden? 

Verbieden van reclame voor roken snap ik want de tabakslobby wil ons maar al te graag aan die kankerstokjes laten lurken. Verbieden van reclame voor wapens snap ik want de wapenlobby wil maar al te graag dat we ons onveilig voelen en ons als schietgrage moderne cowboys and girls gedragen. 

Het wordt al ingewikkelder als het om reclame voor drank en gokken gaat. Ook die twee vragen mensenlevens direct of indirect. Maar moet je dan reclame voor iedereen verbieden als een relatief kleine groep daar moeilijk mee om weet te gaan? Verbieden omdat het gedrag of mening waartoe het oproept ons niet aanstaat is een ander hoofdstuk. Vleesreclame verbieden om zo vleesconsumptie te verminderen zal vast werken maar is het in verhouding? Is het niet de easy way to change the world als de politiek verantwoordelijk Minister Schouten nog opdracht geeft vlees uit de klimaatcampagne te schrappen? Dat is een politiek gevecht, geen posterbattle. Ook reclame voor een tegengeluid over de nieuwe transgenderwet zou verboden moeten worden omdat dat beledigend zou zijn voor transgenders. De posters die Almere niet gehaald hebben maar wel in 12 andere steden hangen zijn niet schokkend maar geven gewoon een tegengeluid. Een tegengeluid dat je niet moet willen verbieden of met verf besmeuren maar die je met argumenten pareert als je het een doordachte wet vindt. De Tweede Kamer moet er zelfs nog mee instemmen. Je kan toch niet het publieke debat hierover verbieden? Ik deel het tegengeluid niet, maar verdedig wel hun recht om die te uiten, ook op posters.

Waarom dan toch de roep om een verbod? Waar komt toch die grote behoefte ineens vandaan om andere geluiden of ander gedrag op posterformaat te willen verbieden? Als je daar zelf om vraagt, vraagt de volgende keer iemand om jouw mening op een poster te verbieden!

Geschreven door