Het VVD Oldboysnetwork en het Floriade meisje. | Column Tjeerd Herrema

Je weet dat het bestaat. Almere heeft het nu met de perikelen rond Floriade directeur Pieter Cloo van dichtbij meegemaakt.

Wie de moeite neemt om er in te duiken ziet herkenbare patronen met de ‘bonnetjesaffaire’ en de ‘gouden kranenaffaire’ bij het UWV, met ook allemaal hoofdrolspelers van VVD signatuur. Bij beide affaires was Cloo, zelf ook VVD-lid, intensief betrokken. Gebrekkige informatievoorziening aan de politiek verantwoordelijken speelde telkens een grote rol. Niet direct een aanbeveling voor werken in de publieke sector zou je zeggen.

Pieter Cloo werd ook daar eerst extern ingehuurd bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie als troubleshooter voor ICT vraagstukken met VVD Minister Opstelten aan het roer. Op aandringen van Opstelten werd Cloo daarna als Secretaris Generaal tegen interne adviezen in de hoogste baas van het Ministerie. Opstelten had behoefte aan een vertrouweling via de partijband. Cloo trad met het opstappen van Opstelten door de bonnetjesaffaire terug om nooit opgehelderde redenen. De reden lag niet bij de bonnetjesaffaire zo was de officiële verklaring, er waren andere problemen. Later bleken dat ook integriteitskwesties te zijn. De commissie Oosting die de affaire onderzocht constateerde wel een grote verantwoordelijkheid van Cloo voor passiviteit voor het zoeken naar het bonnetje en nalatigheid van doorgeven van cruciale informatie. Ook constateert Oosting dat Cloo al op meerdere fronten niet goed functioneerde in de organsatie. Allemaal openbare documenten.

Bij de BV adviseerde hij de directie en RvC op vastgoedzaken. Een voor hem nieuw vakgebied en hij speelde een nogal dubieuze rol bij de tender die Amvest uiteidelijk won. Omdat het proces rond deze tender vertrouwelijk is kan ik hier niet over uitwijden, maar de latere moeizame samenwerking tussen BV en Amvest is geen toeval. Want de nieuwe RvC met nu weer een VVD’er en oudwethouder Amsterdam Erik van der Burg aan het roer als voorziiter RvC met weer een VVD wethouder financiën Lodders (om ‘priveredenen’ opgestapt mei 2019) als toezichthouder op de BV, hadden hem op inhuurbasis tot directeur benoemd buiten het normale systeem van publieke werving om en in strijd met de benoeming van de vorige directie in dienstverband (daarvoor geldt de ministersalarisnorm zonder uitzonderingen). Oud burgemeester Annemarie Jorritsma was inmiddels tot Regeringscommissaris voor de Floriade benoemd en speelt informeel ook een belangrijke rol in het netwerk. Of voor de benoeming het gebruikelijke zware integriteitsonderzoek is verricht is onbekend. Cloo heeft geen enkele ervaring met het organiseren van internationale evenementen. Een functieeis die bij een externe werving wel zwaar had gewogen. Zonder externe concurrentie werd ook nog het hoogst denkbare inhuurtarief bedongen en geaccepteerd. Het kleine gaatje in de Wet Normering Topinkomens voor inhuur, maar waar een ministersalaris overduidelijk de norm is. Daarmee werden ongetwijfeld kortetermijn doelen gediend want de zittende eenmansdirectie was overwerkt ziek, maar de langetermijneffecten werden zwaar onderschat.

Hoe kan dat, zo vraag je je af? Dat onderschatten kan verklaard worden uit het feit dat er alleen maar VVD bestuurders bij het primaire proces betrokken waren inclusief de opvattingen binnen de VVD over beloning in de publieke sector. Grenzen hieraan stellen is nou niet bepaald een initiatiefvoorstel van de VVD geweest met de VVD jarenlang koploper in integriteitskwesties (CDA nu koploper) tot aan de oud partijvoorzitter toe.

Na 1 jaar inhuur tegen dit absurd hoge tarief, geldt daarna de norm van een ministersalaris zonder uitzonderingen volgens de wet en de statuten. Dat moment is nu aan de orde bij de BV. Maar voor dat lagere ministersalaris doet Pieter Coo het niet na een jaar maximaal uit de publieke ruif te hebben gegeten. Hij gooit het officieel op de bestuurscultuur en de vertraging door procedures en geneuzel van de gemeenteraad. Politiek is vooral lezen wat er niet staat, zo ook hier. Geen enkele zelfreflectie: spiegelbeeld vertel eens even. Geen woord over zijn lege belofte aan diezelfde raad dat er 5 grote sponsors zouden zijn. En zeuren over procedures mag de burger terecht doen wanneer die in de regels verdwaald raakt, maar niet door iemand wiens vorstelijk betaalde opdracht het is binnen de wet een evenement op tijd te organiseren.

De ontwikkeling vandaag ligt dus dieper dan het oppervlakkige oog ziet. Deze ligt al besloten bij de benoeming van Pieter Cloo als directeur op inhuurbasis door een eenzijdig samengeselde groep van VVD bestuurders. Pieter Cloo’s eigen bureau heet Added Value Management BV. Er staat alleen niet bij voor wie.Wie het patroon uit het verleden had onderzocht, ziet meer, leert meer.

Lessen:

1. Zet niet teveel VVD’ers bij elkaar als het gaat om beloning in de publieke sector, je komt altijd hoger uit. Tip: diversiteit bij benoemingen leidt tot een groter zelfkritisch vermogen.
2. Voorkom partijblindheid bij de invulling van toezichthoudende taken.
3. Wijk niet te snel af van openbare transparante procedures omdat ‘het niet anders kan’ of om korte termijnproblemen op te lossen. Je komt je keuze later altijd weer tegen.
4. Let vooral op de inhuur-blijven hangen constructie. Daarmee worden bestuurders en toezichthouders sterk verleid om korte termijn doelen te dienen.
5. Wees transparant in je besluiten en verhul ze niet. Als je ze niet in het volle licht kunt uitleggen moet je nog eens goed over het besluit zelf nadenken. 6. Als na een publiek debat het ministersalaris als norm voor maximale beloning in de publieke sector vastgesteld wordt, dan zoek je niet naar dat ène gaatje in de wet om zo maximaal mogelijk te benutten. Wie dat wel doet moet geen publieke functie willen ambiëren, wie daar wel mee akkoord gaat als toezichthouder heeft van de aard van de publieke zaak niet veel begrepen.Vertrek Cloo hoogst ongebruikelijk.

Vertrek Cloo hoogst ongebruikelijk. https://nos.nl/l/2025980https://www.rtlnieuws.nl/…/oud-topambtenaar-justitie…https://www.volkskrant.nl/…/opmerkelijk-is-dat-hij-de…‘Top UWV weg na leugens over hoofdkantoor’ https://www.volkskrant.nl/a-b46ed58e

Geschreven door