Oproep van een Onheilsprofeet… | Column Ton Theunis

Al sinds jaar en dag zijn er lezers die mij zwartgalligheid verwijten. Negativiteit. Gemopper. Altijd maar zeuren. De oorzaak van die mening is gelegen in het verwarren van de boodschap met de boodschapper. En soms ook omdat er onder ons velen zijn die voor de werkelijkheid de ogen blijven sluiten. Voor hen wordt deze column weer eens een martelgang, dus ik adviseer de Floriade-liefhebbers en de coalitieleden vooral om iets anders te gaan doen.

Dit is namelijk een heuse onheilsboodschap.

Er komt iets op ons af, beste mensen, dat erger is dan we ons nu wellicht kunnen voorstellen.

Want waar velen van ons al een decennium lang onze onvrede uitspraken over de bodemloze Floriade-put en de stoïcijnse Oost-Indische doofheid van onze bestuurders, dreigen de werkelijke gevolgen van die spilzucht in steeds vollere omvang.

Of het nou door Poetin komt, door Groningen of omdat de milieufanaten onze energiecentrales gesloten hebben gekregen: een ongekende energiecrisis nadert en inmiddels kunnen mensen hun energierekening niet meer betalen. En de winter nadert.

Die is namelijk tot absurde hoogten gestegen. Het was ooit immers een geweldig idee, dat privatiseren van onze nutsvoorzieningen.

Gelukkig hebben we een minister van Energie die denkt dat de bakker de oven gewoon wel wat lager kan zetten. Daarna vertrok de minister naar een conferentie die belangrijker was dan zijn bevolking.

Het ‘inflatiespook’ heeft ervoor gezorgd dat prijzen van elementaire levensbehoeften met meer dan twaalf procent zijn gestegen. Voor mensen met een minimum-inkomen was het al nauwelijks mogelijk om de eindjes aan elkaar te knopen, maar inmiddels is dat gewoon niet meer mogelijk.

Gelukkig hebben we een minister van Financiën zonder kennis van financiën maar die verklaarde dat u uw lot maar moet aanvaarden want uw geld is nodig in Ukraine.

Ondertussen staan de hekken van Ter Apel nog steeds open en komen er nog meer mensen bij, ieder jaar het equivalent van Venlo berekende iemand. Mensen in nood moet je helpen, dat is gewoon je menselijke plicht. Maar dan wel voorzover dat kan en met de eerste twee crises erbij kan dat zeker niet meer. Help dan eerst hen die hier al zijn, maar doe die hekken voorlopig dicht.

Gelukkig hebben we een staatssecretaris die u vindt dat u als gemeenschap al die vluchtelingen maar op moet blijven nemen. Sterker nog: u moet ze eigenlijk in huis nemen.

Nu kan ik al het verdere onheil ook nog specificeren, zoals woningnood, lerarentekort, trein- en bus- en vliegtuigstakingen, politietekort, te weinig rechters en gesloten gevangenissen, ondermijning, toeslagenslachtoffers, Groningse gedupeerden, de teloorgang van ons democratische stelsel, kortom Regering Rutte, maar ik kan het ook zeggen zoals Amerikaanse filmsterren dat doen: the shit hits the fan!

Alle catastrofale fouten en al het verkeerde beleid zijn de afgelopen tijd in elkaar verstrikt geraakt tot een bijna niet te ontwarren kluwen, terwijl we geleid worden door mensen die werkelijk geen deugdelijke oplossing kunnen of willen bieden.

Mensen die ons dagelijks, al jarenlang, voorhouden wat werkelijk belangrijk is voor ons omdat wij niet begrijpen waar het in het leven om gaat.

Zo ook in onze stad, waar onkundige bestuurders er tot nu toe in slaagden inmiddels € 85.000.000,- te laten verdampen met een even megalomaan als mislukt ego-project.

Maar terwijl nu de échte financiële ramp zich over onze inwoners uitstort en alke verantwoordelijken dat zinkende schip hebben verlaten, moet er opnieuw € 6.000.000,- in het fiasco Floriade. En ze doen het, die coalitiepartijen die op 16 maart gingen bouwen, bouwen, bouwen en kappen zouden met kappen en duurzaam en groen en wat al niet meer.

Terwijl energie-afsluitingen dreigen en heuse voedseltekorten bij de armeren merkbaar worden, praten ze serieus nog over miljoenen gemeenschapsgeld die in een vager dan vaag kunstmuseum zouden moeten worden gestoken.

Een halt toeroepen aan verkwisting of aan zaken van (helaas nu) ondergeschikt belang zou het eerste moeten zijn waar al onze vertegenwoordigers de handen voor ineen dienen te slaan.

Maar nee. Zelfs de ooit zo bevlogen SP waait met nu alle coalitiewinden mee. Van het verzet van de Partij voor de Dieren is geen sikkepit meer over.

Misschien is het een idee om de voedselbank deze laatste maand op de Floriade neer te zetten? Dan krikken we hun bezoekerscijfers eindelijk eens een beetje omhoog. #Wemoetenhetsamendoen

Geschreven door