Knibbel, knabbel, knuisje… | Column Ton Theunis

Hebt u onze brief al gehad? Onze jaarlijkse rekening? Ze noemen hem niet voor niets ‘aanslag’. Een rib uit je lijf, telkens weer. En een tombola, dat is hij ook. Want net als ieder jaar is de hoogte weer afhankelijk van de gemeente waar je woont. De meest bepalende factor? Uw huis. Hebt u een eigen huisje, dan bent u het haasje. Het haasje dat in de koplampen kijkt, want er is geen ontkomen aan.

Gemiddeld, een steevast misleidend woord in de politiek, stijgt de gemeentebelasting in Nederland dit jaar met € 30,-.

‘Gemiddeld’ sprak de statisticus namelijk met zijn voeten al in het water, ‘is deze rivier een meter diep.’ Hij verdronk.

Want woont u bijvoorbeeld in het rustieke Teylingen, dan bent u de klos. Uw WOZ-waarde is zodanig gestegen dat uw gemeentebelasting € 137,- omhoog is gegaan. Woont u te ‘s Gravenhage dan bent u ook de Jacques, want daar steeg de  belasting met € 130,-.

Het kan ook anders, al zal een Almeerder zich dat niet voor kunnen stellen. Het rustieke Doetinchem vraagt dit jaar € 83,- minder van haar inwoners. Ons eigen Zeewolde gaat 0,1 procent omlaag! Echt waar, geen sprookje.

Maar zo is het niet voor Almeerders. In Flevoland zijn wij de grootste stijger, bijvoorbeeld. Gaat de rest, Lelystad, Emmeloord, maximaal tot zo’n 3,7% omhoog, Almere stijgt met 7,8%.

Ik had u graag verteld wat daar volgens het college de oorzaak van is, maar het presidium van de gemeenteraad  besloot vorige week onze actuele vragen daarover niet toe te laten en in plaats daarvan ruimte te bieden aan de verkiezingsplakkerij van 50plus. Die partij had daar een week eerder al een compleet debat over mogen voeren en op elke Almeerse voorpagina van de krant stonden ze al met hun ‘aanslag op het democratische recht’. Over de ėchte aanslag geen woord. Te druk met hun lijmkwast.

Dan ontkom je niet aan het gevoel dat sommige politici hun interne geneuzel hoger aanslaan dan de portemonnee van hun burger. Of nee… Die burger slaan ze juist wel hoger aan. Taal is een verwarrend ding.  Enfin, u snapt me wel.

Andere partijen staan te juichen omdat ‘de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen’. Fijn voor omaatje dat veertig jaar geleden haar premie A-huisje kocht en nu van haar AOW moet leven. Want aan alles wat ze bedenken zitten allerlei kanten. Allerlei maatregelen, belastingen en wetten hebben voor allerlei mensen ook allerlei gevolgen. Wij zijn niet allen gelijk en wij worden ook niet allen gelijk behandeld.

Hoe het ook zij, belasting hoort erbij. Onze vraag is echter: waarom zijn wij de hoogste stijger? Waarom stijgt de WOZ-waarde überhaupt terwijl de huizenprijzen gedurende het hele afgelopen jaar juist fors zijn gedaald?

Zou het kunnen dat de Almeerse gemeentekas flink leeg is en dat men aangrijpt wat men kan -en mag- om die te vullen? Kan het zijn dat die kas leeg is omdat er nogal kwistig gemeenschapsgeld is uitgegeven aan allerhande mislukte plannen en projecten? Dat verwaarloosd onderhoud onvermijdelijk op de stoep staat en aanklopt?

Want elke Almeerder kan weten dat de verliezenteller Floriade momenteel op € 102.000.000,- staat, die van Oosterwold vooralsnog op € 60.000.000,-, die van de instortende fietsbruggen op € 13.000.000,- en dat ons de komende tijd nog wel het een en ander te wachten staat.

Zeker, we krijgen binnenkort € 18.000.000,- van het rijk, maar dat is voor ‘de verdere ontwikkeling van onze stad’. Almere moet groeien? Onze schuldenlast groeit harder. Alleen al aan het stopgezette kunstmuseum waren we een miljoen of vier kwijt, de Jeugdzorg rijst de pan uit en onze schoolgebouwen renoveren gaat pas echt geld kosten. Geld dat we niet hadden gereserveerd.

U betaalt daarvoor, voor de grootse stappen voorwaarts van sommige van onze politieke partijen. U betaalt daarvoor omdat u hen hebt gekozen om uw belangen te behartigen. De komende weken treft u ze weer overal aan.

Ze staan met hun jasjes in de stad en delen van alles uit, van rozen tot rotzooi. Ze bellen bij u aan om ‘eens met u van gedachten te wisselen’. Ze plakken winkelruiten vol met hun verkiezingsposters maar de vraag waarom die winkels leeg staan, beantwoorden ze niet.

Ze staan in een weiland met een spandoek waarop staat ‘Hier Horen Huizen’ maar herinnert u zich 16 maart 2022 nog? Of vier jaar eerder? Toen gingen ze ook al woningen voor uw kinderen ‘bouwen bouwen bouwen’. En de ene helft van het college belooft huizen, de andere dat er geen boom zal worden omgehakt.

Ondertussen moet u meer betalen met elk evenement waarmee zij Almere op de kaart gaan zetten, voor elk spektakel dat weer in een financieel gat eindigt. Gelukkig hebt u een huis. Daar valt nog heel lang flink wat van te knagen.

Knibbel, knabbel, knuisje… U kunt zich vast wel bedenken wie dat doet, toch?

Ga juist wel stemmen op 15 maart. Niet stemmen houdt alles bij het oude.

Ton Theunis is fractielid van APOPA

Geschreven door