Zombies | Column Ton Theunis

Toen ik een manneke van een jaar of vijf was, was alcohol zo ongeveer het meest ernstige verdovende middel met de meest hevige gevolgen.

Ik kan het weten, mijn prille jeugd was doorspekt met wat tegenwoordig huiselijk geweld heet. Mijn vader wist er wel raad mee, waarna hij doorgaans zijn handen nogal liet wapperen. Mijn tante, ondertussen, had een café maar was de slechtste kroegbazin ooit. Ze stuurde op vrijdag al die kerels met hun loonzakje steevast naar huis. Ze heeft er nooit een lintje voor gehad en uiteindelijk ging de tent natuurlijk failliet.

Naarmate ik ouder werd, kwamen er steeds meer andere verdovende middelen ons land en mijn leeftijdsgroep binnen. Hash, marihuana, LSD, amfetamine, heroine, cocaine, het vond genadeloos de weg naar longen, aders, neuzen en slokdarmen.

Ik rookte wel sigaretten en shag, dat was eigenlijk normaal, maar voor de rest ben ik er toch altijd redelijk buiten gebleven.

Genoeg vrienden en klasgenoten niet. Toen het steeds verder uit de hand liep, plakte de eigenaar van mijn Hilversumse stamcafé een plakkaat boven de bar: “Neuken is lekkerder. Stop met die drugs!”

Hij had gelijk, maar het hielp niet.

Toen ik bij Justitie ging werken, werd me duidelijk dat het tij gewoonweg niet meer te keren was. De bajes zat medio 1985 al bomvol met verslaafden, koeriers en handelaren. De eerste geluiden over crack bereikten me in dezelfde tijd dat met name Nederland topproducent van extasy en amfetamine was geworden.

Verslaafde gevangenen werden gek als ze niets meer kregen, wat tot gevolg had dat er eentje op een dag in wanhoop de hagelslag van zijn ontbijt oploste in water en dat dan maar inspoot.

Ik herinner me een discussie die ik destijds had met Peter R. De Vries die vond dat we al die troep vrij moesten geven, uit handen van de criminaliteit moesten halen. Justitie-adept als ik was, weigerde ik dat natuurlijk te accepteren. Maar Peter had gelijk, denk ik nu.

Het feit dat drugs illegaal zijn en daarom duur, is de oorzaak van alle misdaad er omheen.

Er gaan miljarden in om. De bovenboeven kunnen alles en iedereen kopen. Dat imago verleidt onze kinderen om óf te gebruiken dan wel ook heel veel geld te willen verdienen. Jeugdigen plegen aanslagen met vuurwapens en explosieven, halen de troep uit containers in de haven. Jonge jochies lopen daardoor met duizenden euro’s in hun zak hun vriendjes de ogen uit te steken of ze liggen met een paar gaten in hun rug in een goot of met accuzuur in hun aderen in een sloot. Vermoord zonder mededogen. Net als Redouan, de volstrekt onschuldige broer van een kroongetuige. Net als Derk Wiersum. Net als Peter…

We winnen nu al niet. Hoeveel kilo’s we ook pakken, duizenden komen desondanks ons land in. Ook al zit Taghi achter de deur, via zijn neefje de advocaat kon hij gewoon doorgaan. Platte raadslieden, platte douaniers, bagageafhandelaren, politici, ambtenaren. Corruptie en ondermijning nemen niet af! Ik koester alle knokkers tegen deze ellende, maar ze hebben onvoldoende menskracht en hun slagkracht wint niet van de miljarden die worden verdiend en het inmiddels volkomen losgeslagen geweld.

En nu? Nu sluipt langzaam het volgende gif onze gemeenschap binnen. Bedreigt onze jeugd, ondergraaft onze maatschappij.

Het verhaal gaat dat het als eerste door China de Verenigde Staten binnen werd gebracht, maar hoe het ook zij: de uitwerking van Fentanyl is catastrofaal.

Ik hoor er te weinig over vanuit onze overheid, maar iedereen in het werkveld weet het: de gevolgen zijn onvoorstelbaar. Straten in Amerikaanse steden die worden beheerst door drugshandelaren die er de scepter zwaaien over hun gebruikers, hun zombies. Ik dacht altijd dat het sinds dode gedetineerden met de naald nog onder hun tong niet erger kon, maar de waanzin neemt nog dagelijks groteskere vormen aan. 

Wat gaan we eraan doen, overheid? Wat zegt u? U hebt er geen beeld bij? Kijkt u even mee? Niet voor mensen met een zwak gestel, dat zeg ik maar vast.

Philadelphia: https://fb.watch/ip2vOBB4yJ/

Phoenix: https://fb.watch/h__kKecXCW/

Uitgebreidere docu over fentanyl-verslaafden USA: https://fb.watch/ipoarhKsmT/

Ik houd me, ongetwijfeld namens iedereen met dezelfde zorgen, aanbevolen voor iedere suggestie om dit tegen te gaan.

De winnende oplossing krijgt van mij een biertje…

Geschreven door