Status… | Column Ton Theunis

De provincie is ons zat. Dat heeft ze deze week laten weten. De provincie, waar ze nog niet eens hebben besloten wie daar met BBB de baas gaat spelen, is de besluiteloosheid van Almere beu.

Wij moesten namelijk al een tijd geleden een plan hebben ingeleverd hoe wij de achterstand van de huisvesting van statushouders gaan oplossen. Als we niet heel snel met dat idee op de proppen komen, gaat de provincie dat voor ons ‘oplossen’. Dan komt Leen Verbeek hoogst persoonlijk de eerste paal van de Floriadewijk alsnog in de grond jetsen.

Eerst even dit: ik weet heel goed dat statushouders in een AZC het erg moeilijk hebben. Jarenlang op een kamertje moeten leven met vier man die allemaal een eigen verhaal hebben, soms echt traumatisch. Je wilt zo graag beginnen met een leven op te bouwen, maar hoe dan?

Maar uitzichtloos tot je dertigste op een kamer bij je ouders blijven, is ook erg. Ook daar komen ernstige problemen van en jij staat al tien jaar op een wachtlijst waar gewoon geen eind aan komt. Almere kent heel veel huiselijk geweld en nog meer moedeloze jonge mensen.

Deze week werd in onze ‘stad van ruimte, stad van de vrijheid’ bekend gemaakt dat de ‘gewone’ woningzoekenden ‘gewoon’ geen kans maken op een huis(je).

Statushouders, Ukrainse vluchtelingen en ‘mensen met een rugzakje’ gaan voor. En dan zijn er geen huizen meer over. Jammer van je contributie, jammer dat je al zo lang wacht, no chance. Zo zijn de regels nu eenmaal (geworden) en ze zijn niet in Almere gemaakt.

Ze zijn in Brussel bedacht, die open grenzen. VVD, D66, CDA en CU gingen voetstoots akkoord.

Maar wij Almeerders zitten er wel mee. We hebben er ook zelf voor gekozen, ook door niet te gaan stemmen, dat dient gezegd. Voor de lokale VVD, de partij van ‘bouwen-bouwen-bouwen’, weet u nog? Maar ook voor de SP met al haar mooie sociale bouwbeloften in het verkiezingsprogramma. Voor de Partij van de Dieren die vandaag nog liet weten dat we juist liever voor ‘veilige landers’ moeten zijn, want dan worden die dat ook voor ons…

Ze zitten allemaal in hetzelfde coalitieschuitje.  Ze maken zich drukker als ergens een boom omgehakt moet worden dan om de enkele sociale woning die nog wordt toegestaan. Pak eens een écht probleem bij de wortels aan, zou ik bijna zeggen…

Woningcorporaties willen graag bouwen, maar moeten grondprijzen aan de gemeente betalen die schril afsteken tegen de bedragen waarvoor in Oosterwold hele lappen van de hand zijn gegaan.

En nu komt de provincie Flevoland dus stoer doen. De provincie die heel goed weet dat Almere nóg meer statushoudende woningzoekers gewoon niet kan huisvesten, want onze koek is al op. Net zo min als we gelukzoekende ‘veilige landers’ kunnen opbergen, trouwens. Ter Apel is ze spuugzat, Amsterdam klaagt, met duizend agenten bóven de sterkte, steen en been. Wij hebben er minstens honderd te weinig…

Dat weten ze bij de provincie Flevoland drommels goed. Eigenlijk is het absurd omdat zomaar wat Almeerse gemeenteraadsleden van de PVV, van de Partij van de Dieren, van 50plus, van Forum zijn, niet alleen in de gemeenteraad maar óók in Provinciale Staten van Flevoland zitten. Plus nog wat voormalige raadsleden, trouwens.

Die statenleden uit Almere hebben de raadsleden in Almere dus die brief gestuurd! Die dragen de gemeente Almere op dat ze voort moeten maken met het oplossen van een probleem dat zij zelf, verdulleme nog an toe, een decennium lang hebben laten liggen! En de grootste gotspe is dat ze nu beweren dat, als de Almeerse gemeenteraad dat niet doet, zij als Flevolandse statenleden dat varkentje anders even gaan wassen.

En daarover kunnen ze dan over twee weken, als Almeerse raadsleden, weer verontwaardigd gaan zitten debatteren.

En de om woningen schreeuwende inwoners van Almere? Die worden er geen sikkepit door geholpen.

Ga ze in dat provinciehuis maar vertellen dat, als ze het allemaal zo goed weten, ze zelf die woningen maar ergens neer moeten zetten. Plek zat in de polder, toch?

Oh nee, dat kan niet. Ook daar kruipt vast wel ergens een rugstreeppad rond. Groeien overal bomen. Alleen niet meer tot in de hemel…

Ton Theunis is columnist bij Omroep Almere en fractie assistent bij APOPA

Geschreven door