Gemeente eert 100 Floriadevrijwilligers met Groene Speld!

Op 14 Oktober om 15.00 UUR ontvangt wethouder Kees Ahles van Almere het het eerste exemplaar van het boek Colours of the Sun; een betoverend Floriadepaviljoen.

Samen werken aan een groene stad. Nergens werd dat zo duidelijk in praktijk gebracht als bij het Floriadepaviljoen Colours of the Sun. Een prachtig paviljoen naar een idee van de kunstenaar Bertina Slettenhaar en Mariël Bisschops werd werkelijkheid door de 100 Almeerders die hen hielpen het paviljoen te realiseren.

Zij hielpen met het planten en oogsten van verfplanten, het maken van verfextracten, met kaarden, wassen, vilten, breien, transporteren, inrichten, en gastvrouw of -heer spelen: niets was hen teveel. De erkennin is terecht en wordt feestellijk gevierd.

Locatie: Schaapskooi, Muiderweg 8 Almere

Samen werken aan een groene stad. Nergens werd dat zo duidelijk in praktijk gebracht als bij het Floriadepaviljoen Colours of the Sun. Een prachtig paviljoen naar een idee van de kunstenaar Bertina Slettenhaar en Mariël Bisschops werd werkelijkheid door de 100 Almeerders die hen hielpen het paviljoen te realiseren. Zij hielpen met het planten en oogsten van verfplanten, het maken van verfextracten, met kaarden, wassen, vilten, breien, transporteren, inrichten, en gastvrouw of -heer spelen: niets was hen teveel. De erkennin is terecht en wordt feestellijk gevierd.

Colours of the Sun

De Almeerse Floriade is voorbij, maar het prachtige paviljoen Colours of the Sun dat daar te zien was mag niet worden vergeten. In dit paviljoen werd het gedachtengoed van de kunstenaars Bertina Slettenhaar en Mariël Bisschops over wol op adembenemende wijze vertolkt. Stichting Acqua Tornata publiceert op 14 oktober een boek waarin alle aspecten van hun project voor het voetlicht komen.

Allereerst zijn er hun ideeën over onze verspillende omgang met textiel en hoe dit beter kan. Zij willen af van het gebruik van vervuilende chemische verfstoffen, en wol kleuren met behulp van zonnewarmte en planten. Ze slaagden erin dat concept zichtbaar te maken met behulp van het paviljoenontwerp van architect Gert-Jan de Jong. Een lichte houten constructie met een dak waarop sedum groeide in een bed van ruwe schapenwol.

Dan waren er de vele firma’s die hun expertise zorgvuldig hebben ingezet, risico’s namen en experimenteerden met nieuwe toepassingen. De vrijwilligers die geduldig plantten, oogstten, kaardden, viltten, breiden, bouwden en toelichting gaven. De opdrachtgever, Almeerse Wolunie, heeft met dit project een toekomst geopend voor nieuw vormen van gebruik van haar mooie en kostbare product. Mensen hebben zich ondergedompeld in de prachtige kleuren van de verfstoffen in de flessen en de bloemen in de tuin. De kunstenaars hebben een langgekoesterde droom gerealiseerd. Kan het mooier?

Geschreven door