Er goed uitzien, dat wil zeggen een gestroomlijnd lijf hebben, is op verschillende manieren te bereiken. Sporten is daar een van, evenals een dieet volgen, echter in het geval van lipoedeem zullen beiden niets uitmaken. Lipoedeem is een vetophoping op specifieke plekken in je lijf. Meestal vormt zich dit na de puberteit en hoopt zich op rond de buik, armen, bovenbenen, billen en heupen. Zodra lipoedeem zich heeft gevormd, is het nog maar lastig kwijt te raken. We vertellen je graag meer.
Dikke armen laten behandelen
Wie een dieet volgt en dus afvalt, laat de vetcellen slinken. Lipoedeem slinkt helaas niet en kent een progressief karakter. Dit zijn permanente vetophopingen die zelfs niet verdwijnen bij sporten of het volgen van een dieet. Lipoedeem kan pijnlijk aanvoelen en je belemmeren bij het dragen van kleding. Komt lipoedeem op de armen voor, dan kan kleding knellen op die specifieke plekken en draag je vaak te wijde kleding om het knellen te voorkomen.
Daarnaast ontsiert het je bij het dragen van blote armen. Vrouwen kunnen zich onzeker voelen hierdoor, wat belemmerend kan werken. Vooral wanneer je een representatief beroep uitoefent binnen de omroepwereld, waar hoge eisen gesteld worden aan een representatief uiterlijk. In dat geval kan een lipoedeem behandeling uitkomst bieden. Hoe ziet deze behandeling eruit?
Type lipoedeem
Er bestaan verschillende type lipoedeem. Lipoedeem op de bovenarm wordt aangeduid als lipoedeem type IV. Het vetweefsel op de arm is dan aangetast.
Liposuctie
Liposuctie is een van de meest doeltreffende en veilige methode voor het verwijderen van vetophopingen in de arm. Bij deze methode wordt het overtollige vet verwijderd door middel van vacuüm trekken van vetcellen, die zo uit de arm weggezogen worden en afgevoerd worden via een slang. De liposuctie behandeling wordt meestal onder narcose uitgevoerd, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn.
Afspraak voor intakegesprek
Het is belangrijk om een liposuctie behandeling uitsluitend door een bij voorkeur ervaren arts te laten uitvoeren. In Nederland zijn diverse gespecialiseerde klinieken waar je veilig de behandeling kunt laten uitvoeren. Je zult allereerst een intakegesprek krijgen met een arts, waar wordt beoordeeld in welke mate de lipoedeem aanwezig is en hoe de precieze behandeling er uit zal komen te zien.
Nazorg
Na de behandeling volgt er nazorg, zoals instructies hoe de arm verzorgd moet worden in de weken na de behandeling en er volgen consults bij de behandelend arts, die het genezingsproces volgt en beoordeeld.
Tot slot
Soms laten cliënten zich verleiden om de liposuctie in het buitenland, zoals in Turkije, te laten uitvoeren vanwege financiële overwegingen. Artsen in Nederland luiden echter de noodklok hierover, is recent in de media naar voren gekomen. De behandeling wordt vaak slecht uitgevoerd, waardoor er permanente putten ontstaan in de arm, maar nog ernstiger is het afsterven van de huid en het ontstaan van ernstige infecties, tot helaas een sterfgeval in Turkije van een Nederlandse vrouw na een behandeling. Artsen uit de omgeving kunnen dan het puin ruimen en redden wat er te redden valt. Begin er nooit en te nimmer aan.