Column | Tekenaar aan boord van een schip | Saqr Alsonidi

Van de redactie Nieuwe Nederlanders – Saqr Alsonidi, Jemenitische schrijver en journalist 

Toen ze nog een kind was in Uithuizermeeden, een klein dorp in het noorden van de provincie Groningen, legde ze vellen voor zich neer en mengde ze kleuren om haar eerste eenvoudige schilderijen te maken.

Het schip de “Jacob van Artevelde”, dat zijn pad door het ijs baande en richting zijn bestemming voer, tekende zijn sporen in het water

Het meisje, later bekend als Agnes den Hartogh, groeide op en ging naar de kunstacademie. Het schip, dat voor het eerst te water werd gelaten in 1964, bleef varen. In het begin voer het in België, daarna verhuisde het naar Nederland, alsof het lot een bepaalde timing voor een gebeurtenis had vastgesteld.

Vandaag de dag vaart de kunstenaar rond op het dek van het beroemde schip dat nu in de haven van Vlissingen ligt en wordt gebruikt voor culturele, recreatieve en educatieve reizen. Het is een ontmoeting tussen twee werelden als Agnes samen met haar man in de havenstad gaat wonen, waar jaarlijks vijftigduizend grote schepen passeren.

Agnes tekende haar eerste schip in Vlissingen in 2017 en leert nu kleine groepen hoe ze schepen, de zee en steden moeten tekenen. “Waarom kan ik de kleur die ik zoek niet vinden?”, vraagt de schrijver haar terwijl hij worstelt met het mengen van kleuren. Ze glimlacht en zegt:  “De volgende keer.”

Toen ik haar vertelde dat haar vermogen verbazingwekkend was, zei ze dat het gewoon haar werk was. Aan boord van het schip, dat de haven van Vlissingen verlaat en naar Breskens gaat, staat de kunstenaar en leert een nieuwe groep leerlingen over hoe ze hun expressie duidelijker kunnen maken. Het schip, heeft verschillende zeeën bevaren, net zoals de kunstenaar, die tussen Amsterdam, Rotterdam, Italië en Laos heeft geleefd, waardoor dit nomadische aspect een nieuwe dimensie aan haar persoonlijkheid heeft toegevoegd, waarbij ze mensen van alle kleuren en uit diverse culturen omarmt.

Tijdens deze reizen ontmoette ze nieuwe vrienden van verschillende nationaliteiten, samen reisden we ongeveer twee en een half uur over het water terwijl de schilder ons in de gaten hield om te zien waar we in het schilderen en varen waren. De relatie tussen kunstenaar en zee is altijd diep en tijdloos geweest en heeft veel verrassingen voortgebracht. Beeldende kunst zal altijd een kenmerk blijven van de Nederlandse cultuur, met zijn rivieren en zeeën en water zal dit aspect in de meeste schilderijen die hier worden geproduceerd voorkomen. De kunstenaar zal haar werk voortzetten terwijl het schip vooruit vaart, want dit is het leven in zijn kleinste vorm

Saqr Alsonidi, Jemenitische schrijver en journalist  heeft een boek met de titel ‘Raafat’s Journey’. verkend ons land en onze geschiedenis.

Omroep Almere geeft onze nieuwe Nederlanders een plek om hun verhaal te kunnen delen.

Geschreven door