Vier projecten vallen in de prijzen bij uitreiking Architectuur Prijs Almere 2024

De vakjury van de tweejaarlijkse Architectuur Prijs Almere 2024 heeft twee projecten tot winnaar uitgeroepen: het Ronddraaiend Huis van Joost Conijn en de Highnote van Studioninedots. De Publieksprijs werd door wethouder kunst en cultuur Kees Ahles uitgereikt aan Houten Hotel van Mirck Architecten. De kinderjury koos voor het project Herinrichting Almere Haven van HOSPER landschapsarchitectuur.

De uitreiking vond plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst in Kunstlinie, die deze samen met de gemeente Almere organiseerde. Architecten, ontwerpers en stadsplanners kwamen samen om uitmuntende prestaties op het gebied van architectuur te vieren. Tijdens de uitreiking sprak wethouder kunst en cultuur Kees Ahles over de impact van architectuur op de leefomgeving en het belang van innovatieve en duurzame ontwerpen voor de toekomst van de stad.

De vakjury selecteerde acht nominaties uit verschillende inzendingen van Almeerse bouwwerken, gerealiseerd na maart 2022. De vakjury over de winnaars het Ronddraaiend Huis en de Highnote: ‘Twee uitersten die actuele bewegingen in het veld vertegenwoordigen; enerzijds het vrij en experimenteel bouwen in Oosterwold (‘Het kan in Almere’). En anderzijds betaalbare starterswoningen van hoge kwaliteit, als voorbeeld van een volwassen aanbod in Almere.’

Kinderprijs en Publieksprijs

Twee projecten ontvingen een prijs uit handen van de kinderjury en het publiek. De kinderjury bestond uit leerlingen van groep 8 van basisschool De Ontdekking. Zij kozen unaniem voor de Herinrichting Almere Haven van HOSPER landschapsarchitectuur. ‘Leuk dat je met de boot kan aanleggen en kan eten. En zonder auto’s is meer ruimte voor kinderen om te spelen!’.

De Publieksprijs werd door wethouder kunst en cultuur Kees Ahles uitgereikt aan Houten Hotel van Mirck Architecten. Voor de Publieksprijs brachten 912 inwoners hun stem uit voor hun favoriete project. Het publiek hechtte grote waarde aan de esthetische waarde, het innovatieve ontwerp en duurzaamheid. De winnende architecten worden geprezen voor hun vooruitstrevende visie en hun talent om een ontwerp te maken dat zowel functioneel als duurzaam is.

Wethouder Kees Ahles: ‘Gebouwen van nu zijn de monumenten van morgen. Mooi dat architectuur zo leeft in Almere, en dat is terecht, want het zit in ons DNA om innovatief en creatief te bouwen. Door de jaren heen heeft de diversiteit aan architectuur tijdsbeelden vastgelegd in onze stad. Kenmerkende bouwwerken zorgen voor een gevoel van vernieuwing en pionieren maar ook herkenbaarheid. Het maakt dat we ons thuis voelen en draagt bij aan de identiteit van Almeerders; we bouwen letterlijk aan ons erfgoed en onze geschiedenis.’

Over de Architectuur Prijs Almere

De Almeerse Architectuur Prijs wordt elke twee jaar uitgereikt aan een verzameling nieuwe gebouwen en publieke ruimtes die bijdragen aan een goede leefomgeving, als inspiratiebron dienen en erkenning van de Almeerders ontvangen. De vakjury, onder leiding van juryvoorzitter Jasper de Haan en bestaande uit Dimphy Aarts, Job Flores, Daniëlle van Hulst, Vincent Muller en Brans Stassen, bezocht acht genomineerde projecten in Almere en deelde hun observaties. De volgende uitreiking van de Architectuur Prijs Almere valt samen met het 50-jarige bestaan van Almere.

De Architectuur Prijs Almere wordt in opdracht van de gemeente Almere geproduceerd door Kunstlinie, mede mogelijk gemaakt door het Erfgoedhuis en met dank aan Almere Deze Week.

Foto’s: Tomek Dersu Aaron | Fashion & Portrait Photographer 

Foto boven, de winnaars, v.l.n.r.:  Marike Oudijk en Ronald Bron (HOSPER landschapsarchitectuur), Joost Conijn, Vincent van der Klei (Studioninedots), wethouder kunst en cultuur Kees Ahles, Julia Dorenbos (beleidsadviseur monumenten gemeente Almere), Yuk-ha Tang en Sander Mirck (Mirck Architecture) Foto’s onder: het oordeel van de kinderjury en wethouder Kees Ahles speecht

Geschreven door