Column | Door dik en dun | Aswan Shams

Van de redactie Nieuwe Nederlanders – Aswan Shams , Jemenitische schrijver en journaliste

 Vaak merk ik dat ik er zin in heb om te zien hoe ouder wordende stellen samen rustige uurtjes doorbrengen, of dat nu in een café is of tijdens een sportuitje.  Deze scènes lijken voor anderen misschien eenvoudig en gewoon, maar ze boeien me en nemen me mee op een fantasierijke reis door het hele verhaal vanaf het begin: de eerste blik en de verlegen glimlach tot aan de liefdesverklaring, en de eeuwige gelofte om samen te blijven. dik en dun.

 Laat mij de ervaring met u delen van een vriendelijke buurman die onderdeel werd van mijn dagboek.  Elke dag zie ik hem voor zijn gebruikelijke wandeling met zijn kleine witte hond.  Mijn kennis van hem is oppervlakkig en beperkt zich tot het uitwisselen van ochtend- en avondgroeten, zowel op de trap als tijdens een wandeling door de buurt.  Altijd glimlachend en vriendelijk, hij was nooit alleen;  Vijf jaar lang heb ik hem regelmatig zijn partner zien vergezellen op wandelingen, ongeacht de weersomstandigheden.  In de winter is ze gekleed in warme, goedgeklede kleding, en in de zomer verschijnt ze in haar kleurrijke pak, haar haar netjes en haar elegante sneakers.  Ze hield zijn arm vast alsof het haar laatste kruk was.  Het is gemakkelijk om te zien dat ze een gezondheidsprobleem heeft dat haar geheugen heeft aangetast, en ze herinnert zich vaak niet de persoon aan wiens arm ze zich vastklampt, maar het is ook gemakkelijk om te beseffen dat hij de enige is die verantwoordelijk is voor het voldoen aan alle problemen. haar basisbehoeften.

 Ik weet niet veel over de details van het leven van dit stel, maar wat indruk op mij maakt is de toewijding van deze man, die hooguit eind zestig of begin zeventig lijkt te zijn, en gezond en energiek is.  Hij koos ervoor om bijna al zijn tijd te besteden aan de zorg voor zijn partner en hun hondje.  In een land zonder tekort aan gezondheidszorginstellingen van hoog niveau had hij met vertrouwen op deze diensten kunnen vertrouwen, maar hij koos ervoor om zich bij zijn partner aan te sluiten en zijn sociale leven en de geneugten ervan achter zich te laten.

 Ik heb me vaak afgevraagd over dat soort liefde, om te geven zonder onvermoeibaarheid of klagen, zonder iets terug te verwachten of zelfs maar een woord van dank of dankbaarheid. Zou de uitdrukking ‘in goede en slechte tijden’ tussen twee geliefden in een groter model kunnen worden belichaamd? dit?

 Ik wil de sfeer van het verhaal niet verlaten, omdat het mij fascineert en liefde opnieuw definieert op de manier van de helden van romans en legendes, maar het vertegenwoordigt ook een bredere realiteit in Nederland, waar veel partners tot het einde van de eeuw samengaan. de reis, hetzij op de manier van onze trouwe buurman, hetzij onder de steun van een staat die ouderen de voorwaarden van stabiliteit en veiligheid biedt.

 Zoals gewoonlijk gaat er in ons nieuwe leven nauwelijks een situatie voorbij zonder dat we deze onwillekeurig herlezen en benaderen met onze realiteit en culturele achtergronden.  In Jemen zien we bijvoorbeeld zelden dat oudere echtparen hun tijd zelfstandig op openbare plaatsen doorbrengen. In plaats daarvan worden ouderen in Arabische samenlevingen vaak een last voor hun kinderen en vallen ze onder hun verantwoordelijkheid, of worden ze voortijdig aan huis opgesloten, alsof ze voortijdig aan hun huis moeten worden opgesloten. hun leven werd beheerst door de geschiedenis. Eindigt op een bepaalde leeftijd.

 Ondanks de sterke en intieme banden die de familierelaties in Arabische samenlevingen kenmerken, zijn de sociale en politieke omstandigheden niet bevorderlijk voor het genieten van een veilige en waardige oude dag.  Ook hebben aanhoudende oorlogen en conflicten, en veel daarvan in onze landen, een einde gemaakt aan liefdesverhalen en zijn miljoenen dierbaren van hun partners beroofd, hetzij door hen te ontheemden, hetzij door een einde te maken aan het leven van een of beide partners.

 De vergelijking kan dramatisch zijn en het verhaal uit zijn romantische context halen, maar de waarheid is dat het succes van liefdeservaringen niet alleen verband houdt met gevoelens.  De politieke omgeving, inclusief instellingen, wetgeving en omstandigheden, speelt ook een belangrijke rol bij het verwezenlijken of afbreken van de dromen van geliefden.

Geschreven door