Almere schrijft brandbrief over problemen in de zorg

In Almere stijgt de zorgvraag. Daarnaast neemt het tekort aan zorgpersoneel toe. Steeds meer Almeerders hebben geen vaste huisarts en gezondheidscentra sluiten als gevolg van het tekort aan personeel. Almere scoort gemiddeld slechter op gezondheid dan het gemiddelde van Flevoland en Nederland.

Daarom hebben 12 Almeerse zorg- en welzijnsorganisaties, patiënten-vertegenwoordiging en de gemeente Almere de handen ineengeslagen met een plan dat waarin breed gekeken moet worden naar oplossingen om de druk op de gezondheidszorg te verminderen.

Niet-medische vragen van de huisartsen naar de sociale wijkteams

De druk op de zorg is niet op te lossen, door alleen naar de zorg te kijken. De gemeente en de welzijnsorganisaties van Almere willen aan de slag om de professionals uit de eerste lijn te ontzorgen. Bijvoorbeeld door niet-medische vragen van de huisartsen naar de sociale wijkteams te leiden en door sociale netwerken in buurten te versterken. Veel vragen die nu in de gezondheidszorg terechtkomen zijn niet-medisch van aard. Ze ontstaan bijvoorbeeld uit ongerustheid, stress of onveiligheid. Die mensen kunnen beter op een andere plek geholpen worden.

Brandbrief

Almere krijgt  krijgen echter niet voldoende geld om deze transformatie mogelijk te maken. Daarom is er een brandbrief door wethouder Froukje de Jonge (CDA), Jannie Retico (zorggroep Almere) en Marc Seelen (Flevoziekenhuis) gestuurd naar de leden van het bestuurlijk overleg IZA (Integraal Zorgakkoord), dat zijn onder andere bewindspersonen van VWS, vertegenwoordigers van zorgverzekeraars en andere zorgpartijen, aan om structurele geld beschikbaar te stellen waardoor de transformatie van zorg naar het sociaal domein gefinancierd kan worden. Voor Almere is dit hard nodig om de problemen in de zorg te lijf te gaan, aldus de opstellers van de brandbrief.

Geschreven door