Het centrum groeit. Om het centrum ook in de toekomst sociaal en economisch gezond te houden, is het belangrijk om op de juiste plekken woningen en voorzieningen toe te voegen. Een goede mix van wonen, werken en voorzieningen, in combinatie met veel groen en water, is daarbij extreem belangrijk.
De gemeente heeft verschillende plannen van vastgoedeigenaren en marktpartijen ontvangen om te ontwikkelen op plekken van bestaande gebouwen in het westelijke deel Het gaat hierbij om uitbreiding van de huidige panden en nieuwbouw. Om toekomstige ontwikkelingen goed te kunnen begeleiden, werken we aan een ontwikkelkader voor het westelijke deel van Centrum: Centrumgebied West.
Er worden spelregels opgesteld voor:
- Bouwprojecten: welke voorzieningen komen op welke plek, hoe hoog kan de bebouwing worden, hoeveel woningen komen er en hoe is de bereikbaarheid en het parkeren georganiseerd?
- Openbare ruimte: Hoe verandert de openbare ruimte mee met de groei van de stad, waar komt groen (erbij) en hoe pakken we klimaatuitdagingen aan?
Welke projecten zijn er?
- In de openbare ruimte zijn twee belangrijke sleutelprojecten: het Stadsweteringpark en de Stadsstraten.
- De Olstgracht en Singel richting het spoor worden onderdeel van het Stadsweteringpark. Een levendig stadspark rond de binnenstad voor iedereen met ruimte voor ontmoeting, waterbeleving, ecologie, sport en spelen.
- De Spoordreef wordt een levendige en groene stadsstraat met plek voor de auto waar het ook prettig lopen en fietsen wordt.
Impressie van het gebied rondom Spoordreef en Koopmanstraat.
Communicatie & participatie
De plannen worden gemaakt in overleg met marktpartijen en vastgoedeigenaren. De communicatie over het centrumgebied West verloopt via informatiebijeenkomsten in het Info Centrum zoals de Dag van de toekomst, bewonersbrieven, nieuwsbrieven, sociale media en de Stadhuis aan Huis-pagina’s