Het actieve toezicht van de provincie op het huisvesten van voldoende statushouders in Almere is beëindigd. De gemeente heeft geen achterstanden meer in toewijzing van woningen aan deze groep vluchtelingen.
Dat heeft de provincie aan het college van burgemeester en wethouders laten weten. Lange tijd liep Almere ernstig achter bij de toewijzing, als gevolg van de grote woningschaarste. Nu is de stad één van de weinige gemeenten in het land die hun taakstelling haalden.
Wethouder Froukje de Jonge is enorm trots op dit resultaat, zei ze donderdagavond tijdens de Politieke Markt. Het is te danken aan de inzet van zorginstellingen, woningcorporaties en ambtenaren dat het alsnog gelukt is aan de eisen van de provincie te voldoen. De Jonge noemde het “een ongelofelijk ingewikkeld vraagstuk” omdat veel mensen wachten op schaarse woningen.
Er ligt nu een plan van aanpak voor het onderdak bieden aan urgenten van verschillende aard in 2025. Daarbij bestaan vier uitdagingen, waarvan opnieuw het huisvesten van erkende asielzoekers er één is. Het is ook de bedoeling de wachttijden voor woningzoekenden met urgentie niet verder te laten oplopen.
Doel is de inschrijfduur voor woningzoekenden zonder urgentie, niet verder te laten oplopen. Verder moet rekening worden gehouden met de leefbaarheid in de wijken, als daar mensen komen wonen die een steuntje in de rug nodig hebben, zoals in het plan staat.
In de eerste helft van dit jaar komen naar verwachting 238 woningen voor urgenten beschikbaar. In deze periode moet de gemeente 201 statushouders een woning aanbieden. Door het ombouwen van kantoren kan aan deze behoefte worden voldaan. Met de woningcorporaties is de afspraak gemaakt dat 30 procent van alle vrijkomende woningen beschikbaar is voor urgenten.
Om de aanhoudende crisis van dit onderwerp aan te pakken maakt de gemeente een meerjarenplan voor het aanpakken de wachtlijsten voor urgenten afnemen.