Klacht tegen gevangenisdirecteur na beëindigen gevangenenprotest

De Europese Organisatie ter bescherming van de Rechtspositie van Gedetineerden (EORG) heeft een klacht ingediend bij de Commissie van Toezicht van de PI Lelystad tegen de directeur.

Zondag ontstond onrust in de gevangenis toen gevangenen in opstand kwamen tegen de coronaregels. Aan het eind van de middag was er een protest in de keuken. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid zei daarover eerder tegen RTL Boulevard: “Er was eerst een vreedzaam protest. Dat mocht even, maar toen gingen ze de ramen van de keuken dichtplakken. Dan heeft het personeel geen zicht meer. Er is besloten het protest te stoppen. Daarbij is pepperspray gebruikt”, aldus de woordvoerder.

Volgens de EORG was er inderdaad een protest en gingen in eerste instantie het personeel en de directeur daarmee akkoord. Daarna zouden enkele gedetineerden de ramen hebben geblokkeerd. Volgens EORG is daarna door het personeel gespoten met pepperspray, zonder enige waarschuwing. Twee gedetineerden hebben vervolgens ramen ingeslagen, omdat ze last zouden hebben gehad van hun ogen door die pepperpray. Het protest is daarna stilgelegd.

Gevangenen mogen sinds de uitbraak van het coronavirus geen bezoek meer ontvangen. Ook sport en gezamenlijke activiteiten zijn niet meer mogelijk.

De EORG schrijft in de klacht naar de Commissie van Toezicht dat smartengeld wordt gevraagd van 250 euro per persoon voor alle gevangenen die het in deze klacht vertegenwoordigt. Een commissie van toezicht (CvT) is een groep die toezicht houdt op het reilen en zeilen binnen een justitiële inrichting, zoals een gevangenis.
Bron Omroep Flevoland

Written by 

Overige gerelateerde artikelen

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.