Eenzame kerst | Column Gerrit Spilt

Ik ben geen fan van Andre Hazes, maar dit jaar moet ik toch aan dit nummer van hem denken. Want veel mensen zullen dit jaar alleen, of in heel kleine kring, kerstfeest vieren. Niet samen kunnen zijn met de mensen waar je om geeft maakt het allemaal niet leuker, integendeel.

Maar als het kerst is dan hebben we de kortste dag van het jaar achter ons, de dagen gaan weer lengen en het licht komt naar ons toe. Dan kunnen we uitkijken naar een nieuwe start in een nieuw jaar.

Een nieuw jaar

Zeker voor de mensen die geleden hebben onder de gevolgen van toeslagenaffaire. Voor hen zal er het meest veranderen. Eindelijk kunnen zij weer het leven leiden, al zal dat helaas niet in alle gevallen zo zijn, wat hen ten onrechte is ontnomen. Voor hen is deze kerst wellicht de eerste kerst in jaren waarin zij juist minder eenzaam zijn. Het is te hopen dat de verantwoordelijken de komende dagen nog even nadenken over het leed dat mede door hun handelen (of juist niet) is ontstaan.

Het rapport “Ongekend Onrecht”

De kritiek op eigenlijk de hele overheid is niet mals. Parlement, kabinet, ambtenaren op Financien en op Sociale Zaken, en Werkgelegenheid en ook de bestuursrechtspraak hebben op dit dossier (en wellicht komt er nog meer boven tafel) grove fouten gemaakt. In het nieuwe jaar zal ons politieke bestel dan ook eens nauwkeurig doorgelicht moeten worden. Een eenvoudige maatregel die direct kan worden ingevoerd geldt rond de informatievoorziening van het parlement. Een aanmerkelijke verbetering daarvan zal de controlerende mogelijkheden van de Tweede Kamer sterk verbeteren. Dat betekent dan wel dat onze parlementariers daar ook meer werk van moeten maken.

Vaccins

Met de komst van de verschillende vaccins tegen Covid-19, gloort er ook voor de rest van de bevolking weer meer hoop op een “normaler” leven, een leven met minder beperkingen, terug naar de vrijheid die we gewend waren. Dat zal nog even duren totdat een groot deel van de bevolking gevaccineerd is maar ook hier gloort hoop. 

Er gloort ook verandering

Als we ook maar iets geleerd hebben van het afgelopen jaar dan kan het niet anders dan dat we naar een nieuw normaal gaan. Een normaal waarbij niet langer een maximaal functionerende economie leidend is maar waar een verstandig omgaan met onze wereld en met elkaar de hoogste prioriteit heeft. Dan is alles wat ons het afgelopen jaar overkomen is toch nog ergens goed voor geweest.

Ik wens u een prettige kerst en een heel goed begin van 2021.

Geschreven door