Heeft elke generatie recht op haar eigen rellen? | Column Tjeerd Herrema

De terechte veroordelingen over de huidige rellen buitelen over elkaar heen. Alleen het herinvoeren van de doodstraf heb ik nog niet horen bepleiten. Stond kortgeleden Amerika in vlam toen #blacklivesmatter en whitesupramecy-groepen het met elkaar aan de stok kregen in vele steden met de arme winkelier als kind van de rekening.

Het leek ver weg voor de Nederlandse verhoudingen. Uit die droom zijn we hard wakker geworden. Bij ons is het de avondklok die volgde op maatregelen met een al verminderend draagvlak, dat een al langer smeulende onrust doet vlammen en ook hier gretig door anderen misbruikt wordt om ordinair te vernielen en te plunderen met alweer de arme winkelier als kind van de rekening maar nu ook de zorg, hoe bedenk je het. Nu is demonstreren met rellen en vernielingen niet zo uniek.

De wereldwijde opstand van jongeren met rellen eind jaren zestig tegen oorlog en ongelijkheid in de wereld en de Geen Woning, Geen Kroning rellen van jongeren voor een eigen woning waren verre van zachtzinnig. Ik voel het traangas bij die laatste nog in mijn ogen. Het is een wonder van beheersing hoe de wereldwijde protesten voor een beter klimaat van jongeren relatief vreedzaam zijn verlopen de afgelopen jaren.

Toch even om over na te denken voor diegenen die nu, net als Rutte een jaar lang, jongeren wegzetten als overtreders en onverantwoordelijk; geen oog voor medemens en maatschappelijke gevolgen. Wat je zaait ga je meestal op een dag ook oogsten. Het politieke klimaat is er in ieder geval niet beter op geworden.

Geschreven door