Verstikkende stikstof | Column Dick Ramp

Ik heb er al eerder over geschreven: klimaatgeil en
de stikstof terrorist

Het gedram over te veel stikstof begint groteske vormen aan te nemen en verstikt Nederland. Woningen worden niet meer gebouwd. De aanleg van wegen wordt uitgesteld. Het gaat allemaal om dit staatje. En iedere keer weer vliegen de milieuactivisten naar de Raad van State en ze krijgen keer op keer gelijk. En ondertussen wachten onze kinderen en alle asielzoekers met een verblijfsstatus op huizen. Ze willen hun leven starten! Een gezin, hond enzovoorts. Het wordt ze ontnomen door onze soldaten van het milieu. En toch…

Waar ik in eerdere columns de activist onder handen nam, geeft het staatje mij een ander inzicht. D66 heeft geen ongelijk dat we een hoop kunnen oplossen door de boeren veeteelt te halveren. Je ziet aan de cijfers dat zij de grootste vervuilers zijn. Maar wanneer je dit hardop roept, word je zowat gekielhaald door diezelfde boeren. Ze blokkeren alles met hun grote trekkers en Nederland staat ook op slot. Maar Nederland is een agrarisch land en dat willen we ook blijven. We zijn juist een heel gezond exportland. We zijn zelfs tweede in de wereld! Het agrarische leven in Nederland gaat al zo’n duizend jaar terug en we zijn een exportmammoet geworden in de laatste honderd jaar. Met andere woorden: dat breek je niet zomaar af.

De totale oppervlakte van Nederland is 41.543 vierkante kilometer en daarvan wordt 54 procent gebruikt voor landbouwgrond, het water niet meegerekend. Even wat feitjes:
Nederland exporteert voor 9,5 miljard euro aan bloemen, planten, bloembollen en boompjes. En voor 8,8 miljard euro aan vlees. Zuivel en eieren leverden samen 8,6 miljard euro op. Groente 7,3 miljard euro: tomaten, paprika’s en komkommers zijn de belangrijkste exportgroenten.
(Bron: Trouw)

Willen wij met z’n allen niet gewoon te veel? En een grote export en alle asielzoekers en hun nareizende familie huisvesten? En jouw en mijn kinderen een fatsoenlijke woning kunnen laten kopen of huren? Hebben de activisten dan niet een beetje gelijk dat ze voor de slagbomen van natuurgebieden gaan liggen? Nota bene die gebieden die alle onhandige laatste regeringen zelf hebben aangewezen? Zijn niet de boeren de schuldigen en ook de activisten niet, maar simpelweg het domme en zwakke beleid van kabinetten?
We kunnen stellen dat lulligheid troef is in alle voorafgaande kabinetten. Ze hebben alleen gefocust op economische groei en nu zie je de uitkomst. Alles stopt en misschien wel terecht.

Geschreven door