Weg van recycled plastic in Almere Haven

Op woensdag 2 juni is de aanleg begonnen van een weg van gerecycled plastic van PlasticRoad in Binnenhof in Almere Haven. Nadat hier het diepriool is vervangen, worden de straatstenen en parkeervakken vervangen door een duurzame ‘plastic’ weg. De weg wordt door aannemer Dusseldorp aangelegd in opdracht van gemeente Almere. 

Duurzaam en circulair ontworpen 

Het bedrijf PlasticRoad ontwerpt, creëert en levert duurzame, klimaatbestendige en circulaire kunststof wegelementen gemaakt van plastic huisafval. Het huishoudelijk plastic afval dat nu nog veelal in de verbrandingsoven of stortplaats belandt, krijgt zo een tweede leven als bouwstof voor een plastic weg. Het hergebruik van plastic tot een wegdek zorgt voor een lagere CO2-uitstoot. “We zijn trots op deze toepassing in Almere, waarbij de gemeente naast de duurzame voordelen ook de waarde heeft gezien in de eenvoudige aanleg, het beheer en het onderhoud van ons product”, aldus Eric Kievit, managing director PlasticRoad.

Klimaatverandering

Gemeentes staan door klimaatverandering voor grote uitdagingen bij de aanleg en vervanging van wegen en fietspaden. Periodes van droogte worden afgewisseld met flinke regenbuien. Hier hebben bestrating en asfalt soms onder te lijden. Het gevolg: watertekorten en verzakkingen in de openbare ruimte. Dit leidt tot veel schade en hoge (onderhouds-)kosten. Wethouder openbare ruimte, Hilde van Garderen: “Als gemeente Almere zijn we altijd bezig om de woonomgeving toekomstbestendig te maken. Daarom kiezen we voor circulaire producten die ook nog eens bijdragen aan het verlagen van de beheerkosten. We zetten in op klimaatadaptatie. Met de modules van PlasticRoad zijn we in staat om regenbuien ter plekke in de ruimte onder het wegoppervlak op te vangen en in de grond te infiltreren. Zo houden we het waterverloop natuurlijk en gaan we verdroging van de bodem tegen.”

Geschreven door