Môgge Almere… | Column Ton Theunissen

Ik had me voorgenomen om in de aanloop naar die wereldtentoonstelling weinig, het liefst niets te schrijven. In ieder geval niets negatiefs, want wethouder Hoek en meneer Steenkamer en mevrouw Van Der Heijden van GroenLinks willen geen nare dingen meer horen, zien en lezen over hun festijn. U kent het plaatje dat daarbij hoort?

Maar ja… Als de ‘himmelhochjauzende’ voorspellingen sinds 2015 heden ten dage toch wat minder realistisch blijken, moet er toch een ‘uilenzeiker’ iets over roeptoeteren, vind ik.

Want wat wil het geval? Nou, in weerwil van eerdere afschalingen in de verwachting houden ‘de BV’ en het college vol dat er 2.125.000 bezoekers zullen komen. Maar in tegenstelling tot eerdere aannames verwacht men nu 50% auto’s, 25% touringcars, 1% taxi’s, dus 76% komt met de auto.

Van de zo vurig bepleite massa per openbaar vervoer is nog 20% over. Best bedroevend voor ‘het groenste dagje uit voor jong en oud’. Maar gelukkig komt 4% met de fiets, denk ik dan maar. Die auto’s en touringcars moeten ergens parkeren en nu is het tijdelijke parkeerterrein plots niet meer toereikend. Let wel: nog vijf maanden tot de opening.

Parkeren moet straks dus ook in Poort, vlakbij de Topsporthal. Daar moeten dan extra pendelbussen voor komen, extra parkeerwachters, betaalsystemen en zo. Wordt vast een vraag om extra geld. Maar zelfs dat biedt nog niet voldoende plaats en dus moet ook in het centrum parkeerruimte beschikbaar komen. In het centrum! U was al eens op een gemiddelde vrijdag of zaterdag daar geweest, toch?

Wat een rare gedachte is het om deze bezoekers van de Flo… pardon, ons tuinfeest dat krappe centrum in te duwen? Behalve als je vindt dat er toch veel mensen ‘over de groene loper’ door het stadshart naar de Esplanade moeten lopen, ook als ze niet met de trein komen zoals eerder verwacht.

Het kan allemaal makkelijk over de Veluwedreef, zegt de meneer van Vergunningen. Kat in het bakkie.

De omwonenden vrezen nu echter extra overlast door uitlaatgassen. Tja, de Growing Green City meent kennelijk dat haar inwoners best een beetje meer kooldioxide kunnen opsnuiven voor het algemeen belang. Stedenbouwkundige van de Flo… van de organisatie, mevrouw Van Dijk, meent dat dat moet kunnen. “Aan de andere kant; we hebben als stad zo’n geweldig groot evenement,” zei ze dolblij tegen Omroep Flevoland.

Het doet denken aan die klimaattop in Glasgow vorige week. Met vierhonderd privé-jets vlogen de bobo’s erheen, Al Gore voorop. Alleen Joe Biden had al een escorte van achtenvijftig auto’s! Allemaal voor het heil van de wereld en tegen de CO2-uitstoot.

Mevrouw Kaag vloog recent van Rotterdam naar Luxemburg! Von der Leyen zelfs van Wenen naar Bratislava! Allemaal van die mensen die bepalen dat u uw auto maar weg moet doen. En de open haard uit.

Het sprookje over al die bezoekers per trein naar Almere komt intussen dus niet uit. Ze komen al dieseldampend naar een stad die pretendeert hartstikke ‘groen’ te zijn en CO2-neutraal te zullen worden, alleen nu even niet. Dus moeten die zeurende inwoners en uilenzeikers wel even hun mond houden, anders komen die bezoekers helemaal niet meer.

Hebben de verantwoordelijken nou nog steeds niet in de gaten dat veel mensen doorhebben wat hier voor schijnwerkelijkheid ‘aan de hele wereld’ tentoon wordt gesteld? “Want we hebben als stad zo’n geweldig evenement.” Of, zoals mevrouw Van Bemmel van D66 ooit juichend uitriep: “Maar de Koning komt!”

Inderdaad. Op 13 april 2022 komt hij. Naar de Almeerse Flo… Euh… de Almeerse Façade.

Geschreven door