Eerst een dak dan de rest. Almere schept slechts 16 extra plekken dakloze jongeren, maar wethouder de Jonge (CDA) is ‘tevreden’ | Column Tjeerd Herrema

Eerst een dak, dan de rest! 

Dakloze jongeren hebben geen stem in de politiek. Hebben geen gezicht, geen eigen woordvoerder. Ze zijn geen focusgroep voor de komende raadsverkiezingen en geen partij ziet ze staan voor zetelwinst. Ze zijn onzichtbaar, houden zich soms verborgen wegens schulden en slapen van bank naar bank bij vrienden. Of erger zijn op straat gezet omdat het ouderlijk huis niet de veilige plek is die het zou moeten zijn. 
 
Daarom was de start van de landelijke aanpak dakloze jongeren in 2019 zo hoopvol om alle dakloze jongeren eind 2021 van straat te halen door 10.000 extra plekken te creëren. Almere deed als grote gemeente aan die ambitie gelukkig mee. Want als jonge grote stad met veel jongeren en voor hen weinig woningen was de dakloosheid onder jongeren volgens deskundigen in Almere groot, zeker zo’n 500 jongeren. Het CBS telde in 2016 landelijk ruim 10.000 dakloze jongeren en in juli 2021 8.600, maar het CBS  telt bijvoorbeeld bankslapers niet mee. 
 
Het is nu eind 2021 en Almere geeft zelf aan dat er slechts 16 extra plekken zijn bijgekomen met €320.000 rijkssubsidie. Almere stelt achteraf de eigen doelstelling naar beneden bij tot 100 extra plekken. Waar dat aantal op gebaseerd is wordt niet duidelijk. Vragen hierover worden door de gemeente niet beantwoord. Zo gaat dat tegenwoordig als de vraag niet goed uitkomt. Maar ook van deze onrealistische eigen doelstelling weet het stadsbestuur maar 16% te realiseren. Dat is slechts 0,16% bijdrage uit Almere aan het landelijke doel van 10.000 extra plekken. Veel vergaderingen met bitter weinig resultaat.
 
Verantwoordelijk wethouder Froukje de Jonge (CDA) zegt bij Omroep Flevoland ‘tevreden’ te zijn met het resultaat en geeft OF wel de informatie waar Omroep Almere al begin december om heeft gevraagd. Omroep Flevoland prikt het verhaal en de cijfers niet door. 
Met minder tevreden zijn is meestal een deugd, maar politiek kun je met zo’n resultaat moeilijk ‘tevreden’ zijn. Sterker nog, je mág niet tevreden zijn als je stem geeft aan politiek machteloze dakloze jongeren. Voor hen kun je met onderdak het verschil maken want voor een dakloze telt éérst een dak, dán de rest. Dat is nu net waar Almere het verschil niet heeft gemaakt.
 
Plezierige kerstdagen onderdak. 
 


 

Geschreven door