Môgge Almere… | Column Ton Theunis

Nu gaat er alweer iets niet door van de grootse plannen die ons stadsbestuur en de Floriade BV ons jarenlang hebben voorgespiegeld. Er zou, naast allerlei andere prachtige plannen, een innovatief, duurzaam en uniek afvalsysteem worden aangebracht voor het evenement.

Dat komt er dus niet. Of beter geformuleerd: dat komt er dus óók niet.

Nadat allerlei paviljoens, modelwoningen, duurzame materialen en boerenkool tegen de muren van een iconische woontoren al werden afgeblazen, krijgen de inwoners nu te horen dat opnieuw een hemelbestormende innovatie toch geen plaats gaat krijgen op de moeder aller tuinfeesten.

Omroep Flevoland bericht erover: Klik voor het artikel

Floriade schoof ambitieus afvalplan aan de kant voor simpeler versie 

Wie het Masterplan 2015 er op naslaat, ontdekt dat er wel eenentwintig keer in de tachtig pagina’s van het plan hoog over nut en noodzaak van zo’n unieke afvalverwerking wordt opgegeven. Ik durf wel te stellen dat een belangrijke reden om de Floriade aan Almere te gunnen de plannen voor die hypermoderne afvalverwerking moet zijn geweest. En dus ook een zwaarwegende reden voor onze lokale politiek om die Floriade persé te willen én er zoveel geld in te steken als men (tot nu toe) heeft gedaan. Almere zou het de wereld allemaal laten zien.

Maar dat komt er dus ook al niet, dat systeem. Zoals al die andere moderniteiten evenmin komen. Maar Vis à Vis gaat iets spraakmakends doen als opening, Suburbia gaat iets met foto’s en films over ‘buitenlandse’ Almeerders doen en de kwartiermaakster heeft een paviljoen gekregen om ons daar te laten zien wat ze straks in haar pompeuze kunstmuseum tentoon gaat stellen. Oja, er komt ook nog een kolossale gieter. En er staat een hulk op het kasteel geschilderd.

Daarvoor gaan, aldus de wethouder en de BV, zeker ook die 2.200.000 bezoekers tóch naar onze stad komen die eigenlijk voor onze land- en tuinbouwtechnieken zouden verschijnen. Eerlijk gezegd, de Almeerse Floriade heeft nauwelijks nog iets met land- en tuinbouw te maken, lijkt me.

Eigenlijk wordt met man en macht geploeterd om nog iets te realiseren wat het echter niet gaat halen bij alle loze beloftes en wat het enorme geldbedrag dat erin is gepompt ook echt niet rechtvaardigt. Ik doe er voor alle duidelijkheid maar een pagina uit dat Masterplan bij. Over hoe het allemaal zou gaan tijdens de wereldtuinbouwtentoonstelling over leven in de ‘Growing Green City’. Over wat we niet krijgen. Wel wat leuke voorstellingen en wat moderne kunst. En de Koning komt…

Voor wethouder Hoek en zijn partijgenoten van GroenLinks Almere moet dat begrip ‘afvalverwerking’ inmiddels toch wel een nagel aan de doodskist zijn. Maar zo’n kist kan gewoon naar de biomassa-centrale…

Geschreven door