Môgge Almere… | Column Ton Theunis

Iedere keer opnieuw denk ik dat het niet gekker kan, niet erger wordt. Maar toch slaagt ons stadsbestuur er inmiddels bijna wekelijks in om ons, in elk geval mij, te verrassen met wederom een nieuw lijk uit de kas.

Nee, niet uit de kast. Uit de kas. Dan snapt de goede verstaander direct uit welke hoek de (tegen)wind weer eens waait.

Deze week werd duidelijk dat het zo noodzakelijke veiligheidsplan voor de moeder aller tuinfeesten is bestudeerd door een bureau dat gespecialiseerd is in zulke controles. Het plan is door hen voorzien van een boel kritiek. Niet de minste kritiek ook, want de constateringen waren op allerlei vlakken ernstig. Voor het afgeven van een evenementenvergunning is een goedgekeurd veiligheidsplan echter een absoluut vereiste. Er werd dan ook al heel lang om gevraagd en het werd oom al heel lang beloofd. En het heeft al heel wat gekost.

Op viereneenhalve maand voor opening ligt er nu dus een op z’n zachtst gezegd onvolledig, onvolmaakt maar in feite ondeugdelijk plan. Dat moet beter, een stuk beter. En het moet razendsnel af. Dan moet het eigenlijk overnieuw gemaakt door mensen die er wél verstand van hebben. Dat kost geld, een boel geld. Óf je keurt het huidige plan gewoon goed. Dat kan natuurlijk ook. En dan hoop je gewoon dat er niets gebeurt. Geen calamiteit, geen ongeluk, geen aanslag of natuurramp, want dan ben je in de aap gelogeerd.

Onze burgemeester besluit daarover. Die zal zich toch wel achter het oor krabben over het feit dat die hele duurbetaalde, ervaren directie van ons tuinfeest niet in staat blijkt een deugdelijk veiligheidsplan op te leveren? Die ervaren jongens uit Venlo hadden niet nog ergens een kopietje uit 2012 liggen? Mijn verstand zegt: niet doen! Afkeuren dat ding! Stel dat er toch iets gebeurt en het mondt uit in een ongeorganiseerd en verwijtbaar drama? Daar staat jouw handtekening onder, (burger)vader! Maar ja, dan kun je dus niet open. Een duivels dilemma.

Nu wilde wethouder Hoek gisteravond de raad bewegen om een ‘liquiditeitsfaciliteit’ van € 10.000.000,- ter beschikking te stellen voor ‘het vergoeden van reeds betaalde kaartjes als het feest niet door zou gaan door corona’. En voor ‘het geval dat zich een ongeval voordoet want er is geen verzekeraar te vinden die het evenement wil verzekeren’.

Maar toen vertelde de wethouder dat het ook nog ging om de wens van baas Bakker, de CEO van ‘de BV’. Die wil namelijk dat er geld klaar wordt gelegd ‘ter dekking van de bestuursaansprakelijkheid’. Dat is gebruikelijk bij dit soort evenementen, beweerde de wethouder. Voor alle duidelijkheid: dat is het niet. Wanneer de directie eigenhandig van ons wereldevenement een puinhoop maakt, draait ze daar toch ook zelf voor op? Me dunkt dat je iemand die je zo’n vorstelijk salaris betaalt, verantwoordelijk mag houden voor miskleunen.

En toen viel het kwartje. Bij mij dan. ‘Het komt allemaal goed,’ verzekerden Bakker en wethouder Hoek de gemeenteraad gisteren bij de uitleg over het veiligheidsplan-debacle. Maar gisteravond diende de ‘bestuursaansprakelijkheid’ wel even re worden afgedekt. Tot een hoogte van € 10.000.000,- maar liefst.

Bij een groot deel van de gemeenteraad viel het kwartje niet, merkte ik. De beslissing van de burgemeester over dat veiligheidsplan lijkt mij echter al genomen. En meneer Bakker zullen we, in geval van een catastrofe, niks kunnen maken. Die schade betalen we ook nog zelf. Het heet niet voor niets risicoreservering…

Het besluit over dat rammelende veiligheidsplan moge daarom helder zijn. Niets zal een beletsel vormen; het evenement moet, zal doorgaan. En verder maar duimen dat er niets gebeurt.

Vergeet de gevaren, want de Koning komt…

Geschreven door