‘De kans om een museum op te richten krijg je maar één keer’. Gebruik hem goed! column Tjeerd Herrema

Meer Kunst kan Almere wel gebruiken, het culturele aanbod is voor zo’n grote stad nog erg beperkt. Van filmhuis, broedplaatsen, oefen- en expositieruimte tot musea. Culturele initiatieven van onderop in Haven en Buiten zijn dan ook toe te juichen. Doorontwikkelen van de Voetnoot in Almere Centrum als brede culturele broedplaats ook. Ingewikkelder ligt het met een nieuw Kunstmuseum in Almere

Dit moet een door alle Almeerders gedragen topmuseum worden voor XXL- en immersieve kunst. Zie link wat dat is. Het moet groter worden dan het Stedelijk Museum, zo laat kwartiermaker Denise de Boer in het Parool weten. Dat Stedelijk Museum kostte 127 mln, Almere heeft voor het nieuwe Museum met de voorlopige naam M. slechts 13 mln gereserveerd. Dromen mag maar tussen droom en daad staat dit stadsbestuur vooral zichzelf in de weg.

Voor de exploitatie heeft alleen het Rijk op voorwaarde van een deugdelijke businesscase een beperkte bijdrage van €250.000 p.j. toegezegd, vooral voor educatie (zie link). Voor het Rijk is dit een provinciaal museum waarbij de basisexploitatie door provincie en gemeente gefinancierd moet worden, maar Almere en Flevoland hebben hiervoor nog geen € op de begroting staan. Alle provinciale musea ontvangen miljoenen exploitatiesubsidie van gemeente en/of provincie. Almere heeft zonder te bezuinigen geen structurele ruimte in de begroting komende jaren.

Toch beweert VVD wethouder Hilde van Garderen in de media zonder blikken en blozen dat het nieuwe museum over 3 jaar gebouwd gaat worden op de beoogde dure locatie in het water aan de Esplanade. Geld, bouwplan en architect en niet onbelangrijk de instemming van gemeenteraad en provinciale staten ontbreken nog. Ook het businessplan dat vorig jaar al klaar zou zijn laat op zich wachten en komt nu eind 2022. Wel erg veel plannen zijn de afgelopen 4 jaar later gekomen om maar over de uitvoering daarvan te zwijgen. Buitenstaanders zien daarin een patroon, alleen de gemeente zelf niet. 

Terwijl de VVD wethouder en haar partij doorgaan met luchtfietsen, springen vergelijkbare culturele initiatieven in Nederland als paddenstoelen uit de grond. In Rotterdam met Remastered maar vooral in Amsterdam met het nieuwe particuliere museum voor hedendaagse kunst op de Zuidas van de miljardair Rob Defares en Beatrix Ruf, de voormalige directeur Stedelijk Museum, maar ook https://nxtmuseum.com/nl/ en in april de opening van https://www.fabrique-lumieres.com/ in de Westergasfabriek in Amsterdam. Deze initiatieven hebben een drukkend effect op de businesscase die ambitieus nog steeds uitgaat van 200.000 bezoekers per jaar. De culturele concurrentie zit niet stil als Almere droomt. 

Het is zo jammer dat Almere zo weinig leert van al te grote eigen plannen en te weinig over de dijk kijkt om te leren van anderen. Het maakt het draagvlak voor een levensvatbaar museuminitiatief van onderop in Almere al bij voorbaat kapot. Een politieke reset van dit Kunstmuseum met de M. van Megalomaan lijkt de enige weg om wél een zinvol bijzonder Kunstmuseum in Almere te realiseren voor alle cultuurliefhebbers. Anders dient zich op de komende Floriade de opvolger al aan. Die keuze ligt aan de kiezer voor op 16 maart. Want zoals de kwartiermaker terecht zei in Trouw (augustus 2020): “een museum oprichten die kans krijg je maar één keer”. Gebruik hem goed!

Rapport Raad voor Cultuur: Download het rapport

 Link naar het artikel Parool :https://www.parool.nl/kunst-media/almere-wil-nieuw-kunstmuseum-groter-dan-het-stedelijk~bc423cd1/?fbclid=IwAR0SpLZDSivPU_Otd_CyUnPOtwOYnbkq9A2olNv6JbIOMSPit51GZ3h0Dfw&utm_source=link&utm_medium=app&utm_campaign=shared%20content&utm_content=free u

Link naar het artikel Omroep Flevoland : https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/275117/almere-krijgt-een-immersief-museum-maar-wat-is-dat?fbclid=IwAR2ayLSNJJiagyAu2nkT4vyrRSTuI5Zd20VyIsHzi9xPM8VrZrvxbtrf0t0

Geschreven door