In gelul kun je niet wonen, in een Kasteel wel! | Column Tjeerd Herrema

In gelul kun je niet wonen, in een kasteel wel!

Niet alleen Almere is een Kasteel rijk, op 20 kilometer afstand staat het Zandkasteel in Amsterdam Zuid-Oost. Deze is in tegenstelling tot het Almeerse Kasteel wél afgebouwd als residentie voor de hoofddirectie van de ING-Bank. En als ik residentie zeg bedoel ik dat ook. In mijn 8 jaar als bestuurslid van Sail heb ik daar menigmaal vergaderd en menig maal verorberd. De voorzittershamer lag namelijk toen bij de ING-directie en tijdens vergaderingen werd met kamerlakei en al de heerlijkste michelinsterwaardige gerechten geserveerd op kosten van de ING. Daar kon ik met mijn ook lekkere belegde broodjes als stadsdeelvoorzitter van Zeeburg niet tegenop. Dus werd het Zandkasteel de vaste vergaderlocatie voor het Sailbestuur.

Het monumentale hoofdkantoor stond na het vertrek van de hoofddirectie naar de Zuidas jaren leeg maar krijgt nu een tweede leven als woonkasteel. Is met de Open Monumentendagen dit weekend het Kasteel als icoon van Almere ook niet monumentwaardig? Het zou uniek zijn voor een niet afgebouwd gebouw. Waar wonen in 2008 in het Kasteel met extra woningen van het toenmalige stadsbestuur van Almere niet mocht, is wonen voor het Zandkasteel nu in Zuid-Oost de redding. Op een gewilde locatie dichtbij winkels en voorzieningen voor koopprijzen vanaf €275.000 tot €517.000. Oplevering verwacht 2023. Waar vindt je dat nog tegenwoordig? https://www.zandkasteelwonen.nl/

Als wonen voor het Zandkasteel de redding is, waarom zou wonen dan ook niet de redding van het Kasteel in Almere zijn? Tenslotte zijn ook de woningprijzen in Almere fors gestegen. Daarvoor is net als voor de Floriade en de wijk Hortus een wijziging van het bestemmingsplan nodig dat wonen mogelijk maakt. De kans dat het stadsbestuur opnieuw op de rem gaat staan lijkt echter groter ook al zijn meer woningen dringend nodig. Vanwege eigen belangen in de ophoging met extra woningen voor Hortus of door het verbod in het coalitieakkoord op bouwen in het groen, behalve natuurlijk voor Hortus. Het hemd kon ook dit keer weleens nader dan de rok zijn. Arm Kasteel, arm Almere. Zal Almere ooit een afgebouwd Kasteel rijker zijn?

Geschreven door